De ce apare astmul ┼či cum putem s─â prevenim criza astmatic─â

1 2 jpg jpeg

Factorul genetic. Persoanele cu p─ârin┼úi cu astm, eczeme sau rinit─â alergic─â au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticate cu astm bron┼čic.

Alergiile. Cea mai frecvent─â cauz─â a astmului alergic este alergia la praful de cas─â. De asemenea, polenurile sunt o alt─â cauz─â important─â a formei astmatice sezoniere, ace┼čti alergeni duc├ónd ┼či la apari┼úia rinitei ┼či a conjunctivitei. P─ârul de animale, aripile de p─âs─âri ┼či mucegaiul sunt al┼úi alergeni care le creeaz─â probleme celor cu predispozi┼úie pentru reac┼úii alergice.

Infecţii precum cele cu virusul sinciţial respirator, cu pneumococ, stafilococ, gripal sau paragripal sau cu Haemophilus influenzae pot duce la inflamarea căilor aeriene, vulnerabilizând mucoasele respiratorii faţă de substanţele iritante. Infecţiile respiratorii din primul an de viaţă cresc cu 40% proababilitatea de apariţie a astmului.

Fumatul. Copiii care cresc ├«ntr-un mediu ├«n care se fumeaz─â au un risc cu 31% mai mare de a face astm bron┼čic. La astmatici, fumatul agraveaz─â boala, acceler├ónd deteriorarea ┼úesutului pulmonar. ├Än plus, crizele astmatice sunt mai frecvente la fum─âtori.

Poluarea este un factor de risc sau generator pentru astmul bron┼čic. Particulele poluante pe care le inhal─âm ajung ├«n alveole, locul unde are loc filtrarea aerului, determin├ónd modific─âri care, ├«n timp, afecteaz─â func┼úia respiratorie. ├Än plus, poluarea sl─âbe┼čte imunitatea, iar riscul de infec┼úii este mai mare. Aten┼úie la criza astmatic─â! Persoanele cu astm se pot confrunta cu perioade de exacerbare a bolii, ├«n care simptomele astmului se amplific─â. Este vorba despre crize, a c─âror durat─â ┼či severitate variaz─â de la o persoan─â la alta. Principalele simptome care preced ┼či ├«nso┼úesc criza astmatic─â sunt accentuarea tusei (iritativ─â ┼či care poate deveni v├óscoas─â), ┼čuier─âturile, dificultatea respiratorie, str─ânuturile ┼či cefaleea.

Ce este de f─âcut? Se va evita factorul declan┼čator care se presupune c─â ar fi declan┼čat criza. Un lucru foarte important este administrarea tratamentului de criz─â. ├Än mod normal, pacien┼úii cu astm ar trebui s─â aib─â, pe l├óng─â terapia de fond, care este administrat─â zilnic, ┼či un tratament pentru crize, indicat de medic.

Dacă după 2 ore de la administrarea tratamentului de criză simptomele nu cedează, iar starea persoanei se menţine alterată, trebuie mers la medic.

- animalele de companie;

- stresul;

- furia;

-poluarea;

- fumatul;

- mizeria;

- aerul rece;

- polenul;

- gândacii din casă;

- exerciţiile fizice.