De ce apar durerile de spate

1 2 jpg jpeg

Durerea de spate poate fi de tip inflamator (survenind în special noaptea sau dimineaţa) sau mecanic (declanşată de diverse mişcări şi care se reduc în intensitate după administrarea de medicamente antalgice). Există numeroşi factori care duc la apariţia durerilor de spate.

„Pot fi implicate o mulţime de structuri ale coloanei vertebrale. În majoritatea cazurilor este vorba despre o entorsă ligamentară sau o întindere musculară (60 – 70%), urmată de afecţiuni degenerative (uzură) ale micilor articulaţii sau discuri intervertebrale, o hernie de disc, o fractură, tasare vertebrală datorată osteoporozei, îngustarea canalului vertebral la vârstnici etc.”, explică medicul ortoped Codrin Huszar.

Traumatismele sau loviturile

O lovitură sau un accident poate afecta muşchii spatelui, cauzând dureri de tip spasme musculare sau iritarea nervilor. Leziunile care pot provoca aceste tipuri de disconfort sunt frecvente în timpul eforturilor fizice precum practicarea unui sport. Simplul fapt de apucare a unui obiect aflat la înălţime şi ridicarea unei greutăţi pot produce durere de spate.

Hernia de disc

Aceasta apare în urma fisurării unui disc intervertebral, ceea ce duce la comprimarea unor structuri nervoase. Hernia de disc apare pe măsura îmbătrânirii, pentru că se pierde din lichidul care asigură flexibilitatea discurilor vertebrale, dar şi în urma unor traumatisme, a eforturilor fizice intense sau a poziţiilor incorecte, care suprasolicită coloana.

Artrita şi artroza

Spondilita anchilozantă, o formă de artrită întâlnită frecvent la vârste tinere, se manifestă prin inflamaţia articulaţiilor vertebrale, care poate duce inclusiv la înţepenirea coloanei. Pe măsura înaintării în vârstă, se instalează artroza, din cauza uzurii articulaţiilor, afectând în mare măsură vertebrele şi articulaţiile vertebrale, ceea ce duce la apariţia durerilor de spate.

Greutatea în exces

Se estimează că peste jumătate dintre persoanele obeze se confruntă cu lombalgii. Surplusul de kilograme are efecte nefaste nu numai asupra articulaţiilor genunchiului, ci şi asupra celor ale coloanei. Acest lucru se explică prin faptul că discurile intervertebrale sunt supuse unui efort suplimentar.

Poziţia incorectă

Orele întregi petrecute la birou şi poziţia incorectă (încovoierea spatelui) sunt alte cauze ale lombalgiilor. Potrivit unei statistici, 42% dintre angajaţii români acuză în fiecare an dureri de spate din cauza condiţiilor de muncă. Persoanele care se regăsesc în această situaţie trebuie să facă pauze de 10 minute la fiecare oră.

Spatele trebuie ţinut drept, iar biroul şi monitorul este bine să fie amplasate la o înălţime potrivită, astfel încât să se evite poziţia aplecată. De asemenea, este indicat să se evite poziţia picior peste picior, pentru că îngreunează circulaţia sângelui, ceea ce dăunează coloanei vertebrale.

Sedentarismul şi efortul fizic intens

Lipsa activităţii fizice slăbeşte muşchii abdominali şi favorizează inflamaţia articulară. Rezultatul: presiunea asupra coloanei vertebrale se accentuează, putând cauza dureri de spate. Iată un alt motiv pentru care este bine să facem zilnic exerciţii uşoare.

Este bine de ştiut că efortul fizic intens dăunează coloanei. De aceea, sportivii de performanţă şi cei care au activităţi ce presupun ridicarea de greutăţi se plâng mai des de dureri de spate.

Salteaua nepotrivită

Petrecem o treime din viaţă dormind, de aceea este important să avem o saltea adecvată. Specialiştii spun că salteaua ar trebui să fie nici prea moale, dar nici prea dură. De asemenea, aceasta trebuie înlocuită la 10 ani sau când îşi pierde fermitatea, dându-ne senzaţia că ne adâncim în ea.

Sarcina

Jumătate dintre gravide se confruntă cu dureri de spate. În această situaţie, sunt de ajutor exerciţiile uşoare, menţinerea dreaptă spatelui (arcuirea pune presiune pe coloană), dormitul pe o parte, evitarea tocurilor, a ridicării de obiecte grele şi a mişcărilor bruşte.

INFO: Fumatul scade fluxul de sânge la nivelul porţiunii inferioare a măduvei spinale, favorizând degenerescenţa discurilor.

Bine de ştiut

Durerea de spate mai poate fi cauzată de pozoţia incorectă la volan, de stres (care duce la apariţia contrcaturilor musculare) şi de osteoporoză. Alteori, deşi durea se resimte la nivelul spatelui, ea provine, de fapt, de la organele interne: bilă, ficat (colici hepatice), rinichi, inimă (infarct), pancreas sau plămâni.