De ce apar aftele şi cum le tratezi

1 2 jpg jpeg

O persoană din cinci suferă de-a lungul vieţii de afte. Dacă te numeri printre ele, ai observat aceste vezicule sparte, acoperite cu o membrană albă sau gălbui.

Variază ca număr şi ca dimensiuni şi sunt neplăcute atât prin aspect, cât şi prin senzaţiile de durere şi de usturime pe care le provoacă, mai ales la mestecarea alimentelor. Trebuie să ştii că nu sunt contagioase şi uneori pot duce la respiraţie urât mirositoare.

Se tratează cu dezinfectante

În lipsa unor cauze clare, aftele se tratează cu dezinfectante, cu substanţe care calmează durerea şi care ajută organismul să lupte singur cu boala. Medicii recomandă badijonările cu glicerină boraxată, pe care o găseşti în farmacii.

Aceasta scade inflamaţia şi împiedică înmulţirea bacteriilor. O poţi lua în combinaţie cu propolis, care are proprietăţi anestezice şi cicatrizante. În plus, spălăturile zilnice cu o soluţie preparată din 100 ml de apă călduţă şi o linguriţă de bicarbonat de sodiu vor ajuta la refacerea pH-ului din gură. O altă măsură ar fi să eviţi antibioticele, pentru că acestea duc la înmulţirea fungilor de la nivelul gurii, putând agrava aftele.

Evită să consumi alimente care pot agrava simptomele, cum sunt cele fierbinţi, sărate, acide, acre sau cele condimentate.

De ce apar?

Poţi face afte dacă eşti alergic la anumite bacterii din gură sau din cauza unor alimente precum citricele, brânzeturile, nucile sau cerealele. Dacă eşti purtător de aparat dentar sau dacă îţi periezi dinţii incorect, poţi avea astfel de probleme în zonele mucoasei care sunt rănite în mod repetat.

Şi carenţele de vitamine şi de minerale par să stea la originea bolii, 20% dintre persoanele cu afte având deficit de fier în sânge. Studiile arată că de vină poate fi şi un sistem imunitar hiperactiv, care acţionează împotriva celulelor proprii de la nivelul gurii.

Alte boli se pot manifesta cu leziuni similare, cum ar fi herpesul, vărsatul de vânt, sifilisul, infecţiile cu streptococi sau cu virusuri precum Epstein Barr şi HPV.

Tratamente noi

Cere sfatul medicului tău în legătură cu preparatele care există în farmacii. Există tratamente noi care formează o peliculă deasupra aftelor, astfel că substanţa activă acţionează timp îndelungat, chiar şi după ce mâncăm sau bem apă.