Cum ţii în frâu tensiunea pe caniculă
Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare pot avea mai mult de suferit în zilele caniculare, fiindcă simptomele se pot agrava. Principala consecinţă a temperaturilor crescute este deshidratarea.
Umiditatea asociată căldurii este un factor care duce la creşterea eliminării de apă şi săruri minerale din organism, prin transpiraţie. Deshidratarea produce o creştere a numărului de bătăi cardiace, de aceea este posibil să apară plapitaţiile. Este posibil să existe şi crize de angină pectorală sau agravarea insuficienţei cardiace. Tratamentul hipertensiv poate fi ajustat Vara, tratamentul antihipertensiv poate fi tolerat mai greu, existând o posibilitate mai mare de apariţie a unor efecte secundare precum ameţeala şi stările de leşin.
De aceea, în această perioadă poate fi nevoie de modificarea tratamentului hipertensiv, prin scăderea dozei de antihipertensive, chiar până la excluderea diureticelor, dar acest lucru trebuie făcut doar la recomandarea medicului.
Această situaţie este prezentă în cazul în care, sub tratamentul de fond al hipertensiunii arteriale, se înregistrează valori sistolice mai mici sau egale cu 115 mmHg.
Dieta trebuie să fie săracă în sare, bogată în fructe şi legume, precum şi în lactate cu un conţinut redus de grăsime. De asemenea, trebuie limitat consumul de lipide şi de glucide.
Persoanele hipertensive trebuie să evite alimente precum laptele integral, brânzeturile grase şi sărate, carne grasă, grăsimile prăjite, maioneza, legumele care conţin sodiu (ţelină, spanac, varză acră, murături), fructe oleaginoase, băuturile alcoolice de orice fel, cafea, ceai tare, condimentele iuţi.
Ar trebui evitat fumatul, deoarece nicotina poate creşte pulsul cu 10-20 bătăi/minut, precum şi presiunea sangvină cu până la 5-10 mmHg.
Pentru o bună hidratatre, este recomandat consumul zilnic de minimum 2 litri de apă. Apa trebuie să fie la temperatura camerei. Şi apa minerală este indicată, deoarece conţine minerale esenţiale, precum sodiu, calciu, magneziu şi fier.
Hidratare, dar şi un efect răcoritor, îţi oferă şi apa cu lămâie, dar şi fructele şi legumele de sezon (pepenele roşu, castraveţii şi roşiile). Indicate în perioadele caniculare sunt şi supele călduţe.
În mod particular, datorită vasodilataţiei, tensiunea arterială scade în timpul sezonului cald şi ceea ce iniţial era o hipertensiune arterială cu valori în limite normale, acum se decompensează. Aceşti pacienţi se prezintă la medic cu ameţeli şi stări de slăbiciune, simptome specifice hipotensiunii arteriale.
Acesta este motivul pentru care tratamentul trebuie ajustat, cel mai frecvent scăzute dozele, pacientul trebuie să evite soarele, să se hidrateze foarte bine şi să monitorizeze zilnic şi uneori de mai multe ori pe zi valorile tensiunii arteriale.