Cum te ajută frigul să te menţii sănătos?

1 2 jpg jpeg

Ei bine, frigul nu este tocmai un duşman, dacă ştii cum să îl transformi într-un aliat de partea ta.

Da, atunci când este frig, eşti mai expus la anumite afecţiuni, în special cele ale aparatului respirator.

Pe de altă parte, nici căldura excesivă nu-ţi face bine, deoarece contribuie la uscarea excesivă a mucoaselor şi ulterior la apariţia fisurilor la nivelul lor. Cu alte cuvinte, celebrele sintagme: „nu ies afară că este frig”, „nu deschid geamul că afară e ger”, sau „la căldură îmi este cel mai bine” nu sunt şi sănătoase.

Condiţii prielnice de dezvoltare a microorganismelor

Trecerea de la temperatura ridicată din casă la frigul năpraznic de afară este extrem de periculos pentru sănătatea ta şi asta deoarece, odată apărute, microfizurile la nivelul mucoaselor căilor nazale, se crează spaţiul şi condiţia perfectă pentru dezvoltarea alergenilor şi micro-organismelor.

Simplul gest de a nu deschide geamul atunci când afară este frig, favorizează spaţiul şi locul perfect pentru un climat propice dezvoltării acestor germeni.

În felul acesta apar virozele de tot soiul, mai ales că bacteriilor le place căldura. De regulă, virusurile care se transmit pe cale respiratorie au tendinţa de a se dispersa, motiv pentru care chiar dacă eşti răcit este important să ieşi afară şi să nu ai căldură exagerată în casă.

Astfel, vei contribui la întărirea imunităţii tale.

Află cum se manifestă alergia la frig AICI

Expunerea la frig este recomandată la orice vârstă

1 2 jpg jpeg

Chiar dacă îţi curge nasul sau eşti răcit trebuie, ieşi din casă, aeriseşte dimineaţa camera şi evită căldura exagerată. Doar aşa vei căpăta imunitate.

Sigur ai văzut măcar o dată o persoană trecută de prima tinereţe care indiferent de vreme aleargă în parc îmbrăcată sumar fără a resimţi temperatura scăzută cu adevărat. Şi asta este posibil, deoarece organismul astfel capătă imunitate.

În plus, căldura excesivă din casă conduce la distrugerea alveolelor pulmonare şi astfel favorizează apariţia problemelor respiratorii cunoscute sub denumirea de BPOC.

Încălzirea centralizată, pericolul sistemului respirator

Dacă ai geamuri din PVC, sistem centralizat de încălzire a casei şi nu aeriseşti corespunzător camera dimineaţa, efectul nociv se va resimţi în primul rând asupra mucoaselor respiratorii, acestea uscându-se foarte tare.

De asemenea, ai nevoie să consumi apă pentru a te hidrata corespunzător, poţi apela la umidificatoare de cameră, având în vedere că acum este momentul în care se poate dezvolta condensul în case.

Deschide geamul cu încredere, ieşi din casă îmbrăcat corespunzător şi nu apela la fular peste gură, deoarece se formează aburi care dăunează astfel sistemului respirator.