Cum ştii că ai creierul mai tânăr sau mai bătrân decât restul corpului

Te-ai simțit vreodată mai tânăr sau mai bătrân decât vârsta ta reală? Poate că, la 42 de ani, te simți ca un copil de 12 ani jucându-te cu copiii tăi, sau după o zi grea de muncă, te simți de parcă ai avea 70 de ani. Această disonanță de vârstă este un fenomen real, iar creierul tău poate îmbătrâni într-un ritm diferit de anii cronologici.

1 creier shutterstock 65181187 jpg jpeg

Creierul este un organ care poate îmbătrâni diferit de restul corpului. Foto: Shutterstock

Sănătatea, stilul de viață și personalitatea ta pot face ca vârsta creierului tău să fie mai mică sau mai mare decât îți dai seama. Cum îți poți da seama dacă mintea ta este proaspătă sau îmbătrânește rapid? Iată câteva semne care te pot ajuta să-ți determini adevărata vârstă a creierului, plus câteva modalități de a-ți menține mintea ascuțită.

Acestea sunt semne că au un creier ce rămâne tânăr

Te simți mai tânăr decât ești

Dacă vârsta ta subiectivă este mai mică decât cea biologică, este un semn bun! Un studiu din Coreea de Sud a arătat că persoanele care se simt mai tinere decât vârsta lor reală prezintă mai puține semne de îmbătrânire a creierului. O teorie este că, cu cât te simți mai tânăr, cu atât ești mai activ fizic și mental, ceea ce este excelent pentru sănătatea creierului tău. Așadar, fă lucruri care te fac să te simți tânăr. De exemplu, dacă playlist-ul tău este plin de melodii din adolescență, adaugă și câteva melodii actuale pentru a te simți „pe val”.

Vorbești mai multe limbi

Persoanele bilingve au conexiuni neuronale mai centralizate și specializate, ceea ce economisește energia creierului și îl menține tânăr. Vorbirea a două limbi face ca creierul să „selecteze” informații mai eficient, economisind astfel energie. Dacă nu ești încă bilingv, alege o limbă care te interesează și ascultă lecții în timp ce conduci sau gătești.

Trăiești în prezent

Practici precum meditația pot ajuta la păstrarea materiei cenușii a creierului, esențială pentru memorie. Meditația poate reduce stresul, care poate afecta negativ creierul. Încearcă să meditezi timp de cel puțin zece minute dimineața pentru a-ți începe ziua într-un mod liniștit și productiv.

Ce indicii sunt că-ți îmbătrânește rapid creierul?

Persoanele foarte cinice au o rată mai mare de declin cognitiv și tind să moară mai tineri. Dacă ai o viziune cinică asupra lumii, încearcă să schimbi acest lucru observând momentele în care apare această atitudine și încercând să gândești pozitiv.

Atenția ta este limitată

Dacă îți este greu să te concentrezi în situații stresante, ar putea fi un semn de îmbătrânire cognitivă. Dacă ai probleme de concentrare, discută cu medicul tău. Antrenamentele cognitive, cum ar fi puzzle-urile sau jocurile, pot fi utile în construirea abilităților de concentrare.

Prietenii tăi menționează că uiți lucruri

Dacă prietenii îți spun că ai un comportament care pare diferit, și adesea uiți mai multe lucruri, ia acest feedback în serios. Este important să asculți și să cauți o opinie profesionistă dacă observi aceste probleme.

Ești obosit în timpul zilei

Somnolența în timpul zilei poate indica faptul că creierul tău nu primește odihna necesară. Este esențial să dormi șapte-opt ore pe noapte pentru sănătatea creierului tău. Dacă suferi de apnee în somn, tratează această afecțiune pentru a-ți proteja creierul.

Modalități simple și eficiente de a-ți reîntineri creierul

Încearcă dieta MIND

Dieta MIND este bogată în verdețuri, fructe de pădure, nuci, pește și ulei de măsline. Urmarea acestei diete poate reduce riscul de Alzheimer și demență.

Urcă scările

Pentru fiecare etaj urcat, vârsta creierului tău scade cu 0,58 ani. Alege să faci exerciții pe care le îndrăgești pentru a stimula eliberarea de dopamină, ceea ce te va ajuta să îți menții motivația.

Discută-ți sentimentele cu prietenii

A avea conexiuni sociale cu oameni care te ascultă poate încetini îmbătrânirea creierului. Când te simți stresat, vorbește cu cineva apropiat pentru a-ți elibera problemele.

Mergi în ritm alert și des

Mersul rapid de trei-cinci ori pe săptămână poate îmbunătăți memoria și scorurile cognitive. Începe încet și crește treptat ritmul pentru a obține un boost fizic și mental.

Rămâi optimist

O atitudine pozitivă este importantă pentru a proteja creierul împotriva îmbătrânirii cognitive. Ia exemplul supraviețuitorilor Holocaustului care, în ciuda greutăților, rămân pozitivi și curioși.

Sursa: Prevention