Cum se tratează deviaţia de sept

1 2 jpg jpeg

Devierea accentuată a septului nazal poate duce până la înfundarea totală a unei nări sau a ambelelor, astfel, nu mai poate intra aer şi implicit oxigen în cantităţi corespunzătoare.

Peste 80% dintre persoane au deviaţie de sept - afecţiune în care septul nazal (osul care împarte cavitatea nazală în două) este deplasat spre stânga sau spre dreapta, fapt care duce la îngreunarea respiraţiei.

Nasul nu-şi îndeplineşte funcţia de purificator al aerului, iar întreg sistemul respirator este supus unui proces continuu de iritare. Tratamentul este necesar doar atunci când septul suferă un dezechilibru grav, cauzând probleme mari de respiraţie.

Dificultăţile în respiraţie apar în cazul în care deviaţia este mai severă. De fapt, pacienţii sunt conştienţi de faptul că respiră mai greu în momentul când suferă o infecţie de tract respirator superioară. Hemoragia, durerile la nivelul piramidei nazale, infecţiile sinusale sunt, de asemenea, simptome ale

. Sforăitul cauzat de această afecţiune este mult mai frecvent întâlnită la copii.

O deviaţie de sept severă blochează respiraţia. Aceasta duce la uscarea mucoasei bucale şi mutarea respiraţiei pe gură. În cazul în care deviaţia de sept nu este tratată poţi suferi câteva complicaţii, cum ar fi gura uscată din cauza respiraţiei orale cornice, respiraţie urât mirositoare, senzaţia de presiune sau congestie a căilor respiratorii nazale, tulburări de somn, din cauza neplăcerilor cauzate de imposibilitatea de a respira pe nas în timpul nopţii.

Singura metodă prin care se poate scăpa definitiv de această problemă este intervenţia chirurgicală, numită septoplastie. Operaţia nu presupune tăieturi la suprafaţa pielii, fiind efectuată prin nări. In timpul septoplastiei, chirurgul, lucrând în interiorul nasului, face o mică incizie în sept şi îndepărtează excesul de os sau de cartilaj. Uneori, septoplastia este combinată cu rinoplastia pentru a îmbunătăţi aspectul nasului.