Cum scapi de cârcei. VIDEO

1 2 jpg jpeg

Deşi nu sunt o problemă gravă, cârceii, contracţii involuntare şi dureroase ale muşchilor, pot crea neplăceri mai ales dacă persoana afectată se află la volan sau dacă înoată.

Cele mai expuse crampelor musculare sunt persoanele active, care depun efort fizic susţinut (sportivii), cele supraponderale (kilogramele în plus apasă asupra muşchilor) şi cele care au o circulaţie sanguină deficitară.

Riscul de a suferi astfel de spasme este mare şi la vârstnici, în cazul lor fiind cauzate de atrofierea muşchilor. Şi statul îndelund pe scaun, picior peste picior, şi purtarea tocurilor înalte favorizează apariţia crampelor musculare. La gravide, cârceii apar din cauza schimbărilor hormonale specifice acestei perioade.

Crampele nu necesită tratament specific, însă dacă apar fecvent şi sunt dureroase, este nevoie de consult medical. În unele cazuri, ele pot ascunde boli neurologice, insuficienţă circulatorie periferică sau dezechilibre hormonale.

Deshidratarea, factor de risc

La persoanele active, se pierd mai multe lichide şi săruri minerale prin transpiraţie. Acest lucru afectează echilibrul normal al electroliţilor la nivelul muşchilor, cauzând spasme. Şi carenţele de calciu, magneziu şi potasiu, minerale necesare pentru muşchi, pot antrena apariţia cârceilor. O dietă bogată în aceste minerale (lactate, cereale, fructe şi legume) ajută la prevenirea crampelor musculare.

Cum scapi de cârcei - Compresele sunt eficiente

Imediat după apariţia unei crampe, este necesară oprirea activităţii. Muşchiul contractat trebuie masat până la dispariţia disconfortului. Dacă muşchiul este dureros la atingere, se pot aplica unele comprese reci, care vor ajuta la relaxarea acestuia, iar pentru detensionarea muşchiului se pot pune comprese calde, care ajută la restabilirea circulaţiei sanguine în zona afectată.

Pentru prevenirea cârceilor pe timpul nopţii, se pot face, înainte de culcare, câteva exerciţii de întindere a gambelor, o baie caldă şi masarea cu uleiuri esenţiale a membrele inferioare.

Cum scapi de cârcei. Cum acţionează produsele anticârcei?

Există în farmacii suplimente alimentare destinate prevenirii cârceilor, sub formă de comprimate sau de pulbere efervescentă. Acestea conţin magneziu, potasiu (necesare pentru menţinerea echilibrului electroliţilor), vitamina E şi cele din complexul B, indicate pentru îmbunătăţirea circulaţiei şi a activităţii celulare.