Cum să te fereşti de efectele vremii capricioase

1 2 jpg jpeg

Temperatura exterioară influenţează funcţia de termoreglare, care, la rândul său, acţionează asupra metabolismului.

La solicitările termice în vederea adaptării răspund: sistemul circulator, aparatul respirator, glandele endocrine, sistemul nervos, sistemul excretor (rinichii).

Acest lucru trebuie înţeles ca o continuă luptă a organismului de adaptare la temperatura de afară, pe parcursul căreia pot să apară modificări în organism.

Sunt frecvente infecţiile şi alergiile

Umiditatea acţionează asupra organismului direct, prin intermediul pielii şi mucoaselor, şi reprezintă un factor de activare a bolilor reumatice, a bolilor de colagen şi a bolilor sistemului nervos.

Vântul puternic, rece şi mai ales umed este nefavorabil copiilor, hipertiroidienilor. Vântul cald şi uscat afectează vârstnicii, cardiacii, astmaticii.

De asemenea, te poţi confrunta cu infecţii, boli acute pleurale şi pulmonare, afecţiuni neurovasculare la extremităţi (mâinile şi picioarele sunt când calde, când reci), furnicături, înţepături. Pot apărea forme de alergie sau dezechilibre imunologice.

Organismul bolnav întâmpină dificultăţi de adaptare la stimuli de orice natură, inclusiv la oscilaţia factorilor meteorologici.

Ce-i de făcut?

E important să te hiratezi corespunzător. Pe lângă apă şi ceaiuri, alege sucuri care să te remineralizeze, ca sucul de morcov, suc de orz sau de varză.

Dieta potrivită în această perioadă trebuie să conţină mai multe fructe şi legume, mai puţine proteine, mai ales cele de origine animală (carne de porc, de vită). Grăsimile ar fi bine să fie eliminate. La fel cafeaua, băuturile energizante.