Cum să previi formarea cariilor
În momentul în care consumi alimente sau băuturi cu concentraţii ridicate de carbohidraţi, bacteriile din placa dentară transformă aceşti carbohidraţi în energie pentru supravieţuirea lor şi astfel sunt produşi acizii, care în timp distrug straturile dentare şi astfel ia naştere caria.
Astfel, cariile apar ca urmare a nerespectării igienei orale, consumului crescut de alimente bogate în zahăr, fumatului, stresului etc. Iată, aşadar, ce reguli trebuie să urmezi pentru a preveni formarea cariilor!
Din această categorie fac parte prăjiturile, bomboanele, sucurile şi băuturile acidulate, acestea deteriorând dramatic dinţii.
În ceea ce îi priveşte pe copii, obişnuieşte-l pe cel mic să consume fructe în loc de dulciuri. De asemenea, este important ca micuţul tău să se spele pe dinţi şi să folosească aţa dentară după ce mănâncă ceva dulce, iar în cazul în care nu este acasă, învaţă-l să-şi clătească gura cu apă.
Programează-ţi mesele la ore fixe şi mănâncă de patru ori pe zi: mic dejun, prânz, o gustare şi cină. Periază-ţi dinţii după fiecare masă pentru a evita depunerea alimentelor între dinţi.
Un periaj corect
În primul rând, o igienă orală corectă se face prin respectarea unei reguli simple: dinţii se spală de cel puţin două ori pe zi - dimineaţa (după micul dejun) şi seara. De asemenea, este important să ajungi cu periuţa de dinţi pe toată suprafaţa danturii.
Foloseşte aţa dentară
Aţa dentară te ajută să elimini toate resturile alimentare dintre dinţi, resturi pe care, în mod normal, o periuţă de dinţi obişnuită nu o poate face. Foloseşte aţa dentară o dată pe zi, de preferinţă seara.
De asemenea, este indicat să foloseşti aţa dentară după ce ai mâncat produse de patiserie, prăjituri, cereale sau orice alimente care conţin zahăr, întrucât acestea atacă dinţii.
În acest mod, vei evita depunerea resturilor de mâncare în spaţiile dintre dinţi, mai ales atunci când nu eşti acasă şi aţa dentară nu îţi este la indemână.
Lămâia, un remediu excelent în prevenirea cariilor
Apa cu lămâie poate înlocui cu succes apa de gură după periajul clasic datorită PH-ului său acid, care înlătură elementele ce pot deteriora smalţul dinţilor.
Duşul bucal (irigatorul bucal) este un instrument folosit pentru igiena dentară. Duşul bucal funcţionează pulsând jeturi de apă cu viteză mare (până la 40.000 de pulsaţii pe minut) către dinţi şi către gingii, eliminând resturile alimentare şi stimulând circulaţia sangvină la nivelul gingiilor.
Există spaţii în gură la care accesul cu periuţa dentară este chiar imposibil şi aţa dentară împreună cu apa de gură sunt uneori insuficiente. Aceste locuri sunt reprezentate de ultimele măsele, spaţiile dintre dinţi (în special la dinţii înghesuiţi), de aparatele ortodontice, lucrările dentare şi coroanele pe implant. În aceste zone, unde este redus atât accesul cât şi vizibilitatea, duşul bucal este singurul care poate curăţa mai bine. Duşul bucal se foloseşte înainte de periajul dentar pentru a elimina resturile alimentare greu de îndepărtat cu periuţa.