Cum poţi vindeca reumatismul

1 2 jpg jpeg

Unele boli reumatice, cum ar fi osteoartrita, sunt rezultatul „uzurii” articulaţiilor. Alte boli reumatice, cum ar fi artrităa reumatoidă, apar atunci când sistemul imunitar devine hiperactiv şi atacă garniturile de articulaţiilor, cauzând durere, inflamarea şi distrugerea articulaţiei afectate. Aproape orice articulaţie poate fi afectată de reumatism.

De asemenea, reumatismul poate afecta şi organele interne, inclusiv inima, rinichii, plămânii sau pielea. Umflarea, roşeaţa, rigiditatea, căldura şi durerea sunt simptome de inflamaţie specifice bolilor reumatice.

Iată, pe larg, de câte forme este reumatismul, cauzele afecţiunii, dar şi cum poţi vindeca reumatismul!

Cum poţi vindeca reumatismul - forme ale reumatismului

Afecţiunile asociate termenului general de reumatism sau boli reumatice sunt artrita reumatoidă, osteoartrita, lupus eritematos sistemic, fibromialgia şi tendinita.

Cum poţi vindeca reumatismul - cauzele reumatismului

Cauzele diferitelor forme de reumatism sunt variate şi complexe.

Astfel, există factori de risc care pot fi modificaţi, cum ar fi: prezenţa în sânge a unor toxine din cauza funcţionarii necorespunzătoare a metabolismului, digestiei sau excreţiei; infecţii la nivelul dinţilor, amigdalelor şi a veziculei biliare şi expunerea la frig sau umiditate.

De asemenea, există şi factori de risc care nu pot fi modificaţi, ca de exemplu: predispoziţia genetică, vârsta, sexul (majoritatea formelor de artrită afectează un procent mai mare de femei decât de bărbaţi) şi sistemul imunitar al organismului (poate acţiona eronat, atacând structurile proprii ale organismului).

Cum poţi vindeca reumatismul - semne şi simptome

Semnele şi simptomele bolilor reumatice includ:

- febra;

- inflamaţie;

- durere;

- rigiditate musculară.

Diagnosticarea acestor afecţiuni se bazează în primul rând pe manifestările simptomatice, examen fizic şi istoric medical. Medicul specialist reumatolog poate solicita realizarea unor radiografii sau teste de sânge pentru a determina cu exactitate tipul afecţiunii reumatice.

Cum poţi vindeca reumatismul - tratament medicamentos şi fizioterapie

Tratamentul bolilor reumatice include medicaţie pentru ameliorarea simptomelor şi pentru menţinerea bolii sub control, deoarece acestea nu pot fi vindecate complet.

Tratamentul diferitelor forme de reumatism este complex şi trebuie să cuprindă: tratament alopat, fizioterapie, exerciţii fizice realizate în mod constant, tratamente pe bază de plante şi o dietă echilibrată (în cazul persoanelor care suferă de obezitate).

Astfel, tratamentul alopat include administrarea de antibiotice, antiinflamatorii şi corticoterapie, care se aplică numai la recomandarea medicului specialist.

Fizioterapia în reumatism presupune procedee pentru atenuarea durerilor, prevenirea sau diminuarea unei redori articulare sau restaurarea forţei musculare în jurul articulaţiilor. Pentru că simptomul principal este durererea, se recomandă majoritatea procedurilor de electroterapie care duc la obţinerea de efecte analgezice.

De asemenea, se recomandă tratamentele cu căldură locală, cum sunt împachetările cu parafină, helioterapie, infraroşii sau ultrasunete.

Totodată, reumatismul poate fi ţinut sub control prin acupuntură. Efectele acupuncturii asupra bolilor reumatice au fost demonstrate recent într-un studiu, care a avut că şi tema de cercetare osteoartrită localizată la nivelul genunchilor.

Acupunctura şi acupresura sunt eficiente în controlul durerii cauzate de osteoartrită, excepţie făcând artrita reumatoidă. Există studii potrivit cărora chiar şi aplicarea aleatorie a acelor de acupunctură ar contribui la ameliorarea reumatismelor.

O altă variantă de tratament sunt împachetările cu nămol, care sunt indicate în tratamentul pentru reumatism. Datorită compoziţiei biochimice, nămolul mai poate fi folosit în tratarea afecţiunilor inflamatorii (spondilită anchilozantă, poliatrită reumatoidă) şi musculare. Tot cu ajutorul nămolului poate fi crescută şi flexibilitatea articulaţiilor, astfel redând mai multă mobilitate. Intensitatea durerilor de articulaţii se poate reduce tot cu ajutorul împachetărilor cu nămol, prin aplicarea acestuia în zona încheieturilor.

Cum poţi vindeca reumatismul - tratamente naturiste pentru reumatism

Hrenul - În medicina populară, este planta cea mai folosită contra reumatismului, pentru că este pe cât de eficientă, pe atât de accesibilă. Nu există grădină unde să nu dai de frunza hreanului. Iată cum faci din această rădăcină un antiinflamator de primă mână: pui hreanul ras (2 rădăcini mijlocii), într-un şervet de pânză mai groasă şi aplici cataplasma pe locul dureros, până simţi o mică arsură pe piele. Nu mai mult de 10 minute, ca să nu iriţi locul. Aplicaţia se repetă de 1-2 ori pe zi, până la dispariţia inflamaţiei articulare. Este eficientă mai ales în cazul bolnavilor la care puseele reumatice apar şi se agravează pe fondul frigului şi al umezelii.

Există şi un leac de uz intern, despre care se spune că este la fel de eficient: iei două linguri de hrean ras şi pui o cană de lapte fierbinte. După o oră bei preparatul, cu înghiţituri rare. Tratamentul se face în fiecare dimineaţă, minimum o lună.

Oţetul de mere - Dacă ai în cămară o sticlă cu oţet de mere, ai şi un leac bun contra reumatismului. Iei, în fiecare dimineaţă, câte o lingură de oţet de mere, amestecată cu o linguriţă de miere. Cura durează cel puţin trei luni şi are efecte de detoxifiere. În plus, anumite substanţe din oţetul de mere au efecte antiinflamatoare şi împiedică îmbătrânirea.

Ceaiurile - Nu ar trebui să-ţi lipsească din cămară plantele de ceai. Pentru reumatici, mai ales, coada-calului, urzică, lemn-dulce, frunze de iederă, de mesteacăn. Iată câteva reţete numai bune de pus în aplicare: 1 linguriţă de coada-calului, în 250 ml de apă, se fierbe 15 minute, la foc mic. Se strecoară şi se bea calduţ, de trei ori pe zi, între mese. Se toarna două pahare cu apă clocotită peste o linguriţă de rădacină de lemn dulce. Se lasă o noapte în termos, după care se strecoară. Se bea câte 1/2 pahar, de 3 ori pe zi.

Ardeiul iute - Cu siguranţă, ai în cămară şi câţiva ardei iuţi. Dacă ştii cum să-i prepari, obţii un remediu eficient împotriva reumatismului.

Iată ce ai de făcut pentru o tinctură-minune: tai mărunt 30 g de ardei iuţi proaspeţi, apoi îi pui într-un borcan, adăugând deasupra jumătate de pahar (100 ml) de apă şi jumătate de pahar de alcool alimentar de 90 de grade. Închizi ermetic borcanul cu capac şi laşi preparatul la macerat, vreme de 10 zile, după care se filtrează, iar tinctura obţinută se toarnă într-o sticluţă închisă la culoare.