Cum poţi deveni donator de organe

1 2 jpg jpeg

Există două situaţii în care se pot dona organe: cu donatori vii şi cu donatori decedaţi. Donatorii vii pot dona numai rinichi şi o porţiune de ficat, iar beneficiarii trebuie să fie din familie, mai precis până la gradul IV de rudenie.

În a doua situaţie, donator de organe poate fi considerată orice persoană aflată în moarte cerebrală, indiferent de vârstă, însă, în acest caz, este nevoie de exprimarea acordului în acest sens în timpul vieţii sau de consimţământul scris al rudelor de gradul I.

Medical vorbind, o persoană aflată în moarte cerebrală prezintă leziuni grave şi ireversibile ale creierului. La acest donator, funcţiile cardiacă şi respiratorie sunt menţinute artificial în secţii de terapie intensivă. Ce condiţii trebuie îndeplinite Nu orice persoană aflată în moarte cerebrală poate fi donator. Aceasta trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, printre care să nu aibă infecţii cronice, virusuri şi, desigur, trebuie să existe compatibilitate cu persoana care are nevoie de transplant. Dacă nu are contraindicaţii, pacientul aflat în insuficienţă de organ vital, cum sunt inima, plămânii, ficatul, rinichii, în fază terminală, poate avea acees la transplant.

„Este obligatoriu ca pacientul care aşteaptă pentru transplant să nu aibă infecţii, pentru că aceastea, în timpul tratamentului post-transplant, pot cauza prejudicii majore, chiar moartea“, spune reprezentantul ATR Amali Teodorescu.

Este important de ştiut că în ţara noastră, prelevarea de organe de ţesuturi şi transplantul acestora se face doar în scop terapeutic şi gratuit, pe baza listelor de aşteptare. Comercializarea organelor este infracţiune şi se pedepseşte. Singura instituţie abilitată să coordoneze şi să aprobe activitatea de transplant în România este Agenţia Naţională de Transplant.

Transplantul renal se poate efectua la:

* Clinica de Chirurgie Urologie şi Transplant Renal-Fundeni, Bucureşti

* Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj – Napoca

* Clinica de Urologie şi Transplant Renal din Spitalul „C.I. Parhon“, Iaşi

Transplantul de cord se poate realiza la:

* Clinica de Chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca din Bucureşti

* Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş

Transplantul de ficat poate fi efectuat la

* Centrul de Chirurgie generală şi Transplant Hepatic Fundeni, Bucureşti.

Transplantul pulmonar nu se face, încă, în ţară. Persoanele care au indicaţie se pot adresa Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene sau a Municipiului Bucureşti, pentru tratament în străinătate, în baza Ordinului 50/2004.