Cum ne dăm seama că am putea avea pietre la fiere! Vedem simptomele

1 2 jpg jpeg

Cum apar pietre la fiere? “Este incert de ce unii oameni formează calculi biliari, dar factorii de risc includ sexul feminin, sarcina anterioară, vârsta peste 40 de ani şi excesul ponderal. Pietrele biliare devin, de asemenea, mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă. În plus, unele persoane pot avea un istoric familial de calculi biliari. Aceste pietre pot bloca fluxul de bilă din vezica biliară, determinând-o să se umfle şi să ducă la dureri abdominale ascuţite, vărsături, indigestie şi, ocazional, febră. Nu există mijloace cunoscute pentru prevenirea calculilor biliari”, afirmă Dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurgie generală.

La fel de periculoase sunt şi anumite comportamente, boli şi obiceiuri culinare pentru că pot creşte riscul de calculi. Este vorba despre slăbirile bruşte, dietele hipercalorice, bogate în carbohidraţi rafinaţi şi sărace în fibre, sindromul metabolic şi anumite boli intestinale.

Pietre la fiere. Unii nu prezintă vreo stare de disconfort

În multe situaţii, persoanele care fac calculi biliari nu se confruntă cu niciun disconfort. Însă dacă aceştia migrează în ductele biliare, le blochează şi nu sunt diagnosticaţi şi trataţi la timp, pot duce la probleme grave de sănătate: infecţii, inflamaţii, cu afectarea ficatului şi pancreasului.

“Ecografia este cel mai frecvent folosită pentru a găsi calculii biliari. În cazuri mai complexe, scanarea CT (computer tomograf) sau o scanare de medicină nucleară RMN pot fi utilizate pentru evaluarea bolii vezicii biliare. Pietrele nu vor disparea singure niciodată: tratamentele pentru descompunerea sau dizolvarea calculilor biliari sunt doar eşecuri lamentabile. Îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare este tratamentul pe termen lung şi cel mai sigur al bolii vezicii biliare”, afirmă chirurgul cu experienţă în tratarea chirurgicală a acestei probleme de sănătate.