Afectiuni ale sistemului excretor – cele mai frecvente boli renale

1 afectiuni ale sistemului excretor jpg jpeg

Rinichii au rol important in detoxificarea corpului. Cand acestia nu functioneaza optim, pot aparea afectiuni ale sistemului excretor: infectii si inflamatii greu de vindecat.

Cele mai intalnite afectiuni ale sistemului excretor sunt nefrita (glomerulonefrita), nefroza lipoidica, calculii renali. Inflamatia bazinetului renal este cunoscuta sub termenul de pielita. Daca infectia afecteaza si rinichii se numeste pielonefrita. Pe lista celor mai frecvente afectiuni renale se numara si infectiile vezicii urinare, cistite sau pielocistite.

Afectiuni ale sistemului excretor – Glomerulonefrita acuta

Boala a rinichiului, ce apare dupa o infectie microbiana recenta, glomerulonefrita acuta se instaleaza in corp dupa o infectie cu streptococi. Copiii si adolescentii sunt mai predispusi sa sufere de aceasta afectiune, care incepe brusc, cu frisoane, febra, dureri de cap, lipsa poftei de mancare, oboseala, umflatura a fetei, a picioarelor, varsaturi, scaderea cantitatii de urina care, din cauza prezentei sangelui, se inchide la culoare. Tratamentul bolii se face sub supraveghere medicala, in spital, si poate dura pana la 5 saptamani.

Glomerulonefrita cronica

Boala glomerulonefrita cronica este cauzata de nefrite tratate superficial sau nevindecate. Se mai numeste si boala adultului care a suferit in anii copilariei boli renale. In acest caz, boala se manifesta lent, fara ca pacientul sa isi dea seama, chiar si cateva luni.

In timp, in corp se instaleaza o stare de slabiciune generala, sete si sunt eliberate cantitati mari de urina, in special noaptea. Toate culmina cu insuficienta renala, etapa in care organismul nu mai poate face fata nevoilor corpului.

Sindromul nefrotic – nefroza lipoidica

Sunt multe boli care stau la baza acestui sindrom. Este vorba despre boli cauzate de infectii, diabet, boli de sange, insuficienta cardiaca, intoxicatii diverse. Principalele simptome ale sindromului nefrotic sunt edemul fetei si picioarelor care cuprinde apoi tot corpul; apar starea febrila si prelungita, durerile de cap si de spate, greturi, varsaturi, oboseala, stare generala proasta. Mai mult decat atat, in acest caz urina este in cantitate mica si de culoare inchisa si laptoasa, din cauza grasimilor.

Analiza urinei arata o crestere a albuminei, ca urmare a pierderii masive de proteine din sange. Boala netratata corect si la timp favorizeaza insuficienta renala cronica.

Cistita acuta

Inflamatia vezicii urinare se numeste cistita. Boala este produsa de diferiti microbi precum: bacilul coli, bacilul proteus, Klebsiella, stafilococi, streptococi, enterococi. Adesea, cistita este favorizata de raceli, calculi renali, polipi vezicali, dar si de traumatisme, stari alergice, constipatie.

Pielonefrita acuta

Aceasta boala nu trebuie neglijata, deoarece poate da complicatii grave. Febra, frisoanele, dificultatea de a urina si durerile puternice in zona rinichilor sunt principalele simptome ale pielonefritei, infectie care poate necesita spitalizare. In 80% din cazuri, este produsa de bacteria E.coli, alti microbi implicati fiind Proteus mirabilis, Enterococcus faecalis si Klebsiella pneumoniae. Infectia apare adesea in urma patrunderii microbilor din uretra in tractul urinar. Este mai frecventa la femei, din motive anatomice, bacteriile ajungand, in cazul lor, mai usor la nivelul rinichilor. Fiind mult mai grava decat o infectie urinara sau o cistita, pielonefrita se trataeaza cu antibiotice. Netratata, afectiunea poate leza definitiv rinichii.

Citeste mai multe despre cele mai frecvente afectiuni ale sistemului excretor:

Sindromul nefrotic - simptome si tratament

Tratarea cistitei corect previne recidivele dese si complicatiile