Cum ne afectează vremea sănătatea

1 2 jpg jpeg

Nu este niciun secret pentru nimeni: vremea ne poate influenţa fizic şi psihic. Dovadă în acest sens este apariţia unei noi discipline: biometeorologia, care studiază impactul temperaturilor exterioare şi al climei asupra sănătăţii umane. Disconfortul produs de variaţiile de temperatură este rezultatul interacţiunii factorilor de mediu cu un organism vulnerabil.

Sunt meteosensibile persoanele care suferă de anumite boli, care sunt predispuse să dezvolte unele afecţiuni şi tulburări psihice şi cele care au suferit traumatisme (precum fracturile) sau operaţii. Simptomele determinate de sensibilitatea condiţiilor meteorologice sunt mai intense şi produc o stare mai accentuată de disconfort atunci când sunt precipitaţii, în special vreme ploioasă. Scurtarea zilelor şi lumina mai puţină pot înrăutăţi starea celor melancolici, cu stări depresive.

Articulaţiile, adevărat barometru

„Cei care suferăde artroze şi discopatii resimt acut modificările vremii, fiind adevărate barometre care prezic variaţiile de temperatură şi de presiune, apropierea furtunii, a ploilor şi ninsorilor. La aceste persoane, apar dureri la nivelul articulaţiilor, însoţite de multe ori de inflamaţie locală şi diminuarea mobilităţii. De asemenea, pot apărea dureri la nivelul unor traumatisme sau fracturi mai vechi“, explică medicul de familie Ruxandra Constantina.

La meteosensibili mai pot apărea: epuizare, senzaţie de sufocare, disconfort general, dureri de cap, aritmii şi palpitaţii, variaţii de tensiune arterială, transpiraţie în exces, ameţeli şi stare de confuzie, nervozitate, irascibilitate, anxietate, tulburări de somn, crize astmatice, dureri musculare, dureri gastrice şi abdominale. Meteosensibilitatea poate agrava bolile existente în organism sau favorizează apariţia altora.

Ce poţi face pentru a le preveni

Medicul Ruxandra Constina spune că, teoretic, nu există un tratament alopat sau naturist care să trateze această sensibilitate, dar pot fi adoptate unele măsuricare limitează dinsconfortul general produs de schimbările de temperatură. Sunt recomandate:

-alimentaţia echilibrată şi diversificată, bogată în vitamine, minerale, antioxidanţi. Este benefic consumul de de legume, fructe, cereale integrale şi peşte, bogat în acizi graşi Omega-3, cu rol antiinflamator şi de fluidificare a sângelui şi de favorizare a microcirculaţiei.

-plimbări în aer liber, atunci când vremea o permite şi efectuarea de exerciţii fizice;

-administrarea cu avizul medicului de tratamente cu plante, produse apicole, însoţite de şedinţe de reflexoterapie sau masaje terapeutice.

Ştiai că…

…sunt mai expuşi a suferi de meteosensibilitate sunt cei care locuiesc la oraş? Acest lucru este explicat prin faptul că petrec multă vreme în spaţiu închis, iar corpul lor nu se adaptează la capriciile climei.