Cum ne afecteaz─â vremea s─ân─âtatea

1 2 jpg jpeg

Nu este niciun secret pentru nimeni: vremea ne poate influen┼úa fizic ┼či psihic. Dovad─â ├«n acest sens este apari┼úia unei noi discipline: biometeorologia, care studiaz─â impactul temperaturilor exterioare ┼či al climei asupra s─ân─ât─â┼úii umane. Disconfortul produs de varia┼úiile de temperatur─â este rezultatul interac┼úiunii factorilor de mediu cu un organism vulnerabil.

Sunt meteosensibile persoanele care sufer─â de anumite boli, care sunt predispuse s─â dezvolte unele afec┼úiuni ┼či tulbur─âri psihice ┼či cele care au suferit traumatisme (precum fracturile) sau opera┼úii. Simptomele determinate de sensibilitatea condi┼úiilor meteorologice sunt mai intense ┼či produc o stare mai accentuat─â de disconfort atunci c├ónd sunt precipita┼úii, ├«n special vreme ploioas─â. Scurtarea zilelor ┼či lumina mai pu┼úin─â pot ├«nr─âut─â┼úi starea celor melancolici, cu st─âri depresive.

Articulaţiile, adevărat barometru

ÔÇ×Cei care sufer─âde artroze ┼či discopatii resimt acut modific─ârile vremii, fiind adev─ârate barometre care prezic varia┼úiile de temperatur─â ┼či de presiune, apropierea furtunii, a ploilor ┼či ninsorilor. La aceste persoane, apar dureri la nivelul articula┼úiilor, ├«nso┼úite de multe ori de inflama┼úie local─â ┼či diminuarea mobilit─â┼úii. De asemenea, pot ap─ârea dureri la nivelul unor traumatisme sau fracturi mai vechiÔÇť, explic─â medicul de familie Ruxandra Constantina.

La meteosensibili mai pot ap─ârea: epuizare, senza┼úie de sufocare, disconfort general, dureri de cap, aritmii ┼či palpita┼úii, varia┼úii de tensiune arterial─â, transpira┼úie ├«n exces, ame┼úeli ┼či stare de confuzie, nervozitate, irascibilitate, anxietate, tulbur─âri de somn, crize astmatice, dureri musculare, dureri gastrice ┼či abdominale. Meteosensibilitatea poate agrava bolile existente ├«n organism sau favorizeaz─â apari┼úia altora.

Ce poţi face pentru a le preveni

Medicul Ruxandra Constina spune c─â, teoretic, nu exist─â un tratament alopat sau naturist care s─â trateze aceast─â sensibilitate, dar pot fi adoptate unele m─âsuricare limiteaz─â dinsconfortul general produs de schimb─ârile de temperatur─â. Sunt recomandate:

-alimenta┼úia echilibrat─â ┼či diversificat─â, bogat─â ├«n vitamine, minerale, antioxidan┼úi. Este benefic consumul de de legume, fructe, cereale integrale ┼či pe┼čte, bogat ├«n acizi gra┼či Omega-3, cu rol antiinflamator ┼či de fluidificare a s├óngelui ┼či de favorizare a microcircula┼úiei.

-plimb─âri ├«n aer liber, atunci c├ónd vremea o permite ┼či efectuarea de exerci┼úii fizice;

-administrarea cu avizul medicului de tratamente cu plante, produse apicole, ├«nso┼úite de ┼čedin┼úe de reflexoterapie sau masaje terapeutice.

┼×tiai c─âÔÇŽ

ÔÇŽsunt mai expu┼či a suferi de meteosensibilitate sunt cei care locuiesc la ora┼č? Acest lucru este explicat prin faptul c─â petrec mult─â vreme ├«n spa┼úiu ├«nchis, iar corpul lor nu se adapteaz─â la capriciile climei.