Cum îţi dai seama că ai probleme cu inima

1 2 jpg jpeg

Oboseala persistentă

Deşi poţi pune epuizarea pe seama programului încărcat de peste zi, oboseala poate fi unul dintre semnele bolilor inimii, mai exact a insuficienţei cardiace.

Starea de letargie şi somnolenţa apar atunci când inima nu-şi poate îndeplini funcţia de a pompa sângele corespunzător în organism.

De asemenea, modificările de ritm cardiac, problemă cunoscută sub numele de aritmie, pot favoriza apariţia oboselii. Dacă inima bate într-un ritm încetinit (bradicardie - mai puţin de 60 de bătăi/minut), atunci şi tensiunea arterială scade şi persoana începe să se simtă obosită.

Transpiraţiile care apar şi când nu faci efort

Un alt simptom care poate anunţa prezenţa unei probleme cardiace este transpiraţia. Dintre problemele inimii, infarctul miocardic se manifestă prin transpiraţii reci.

Mai exact, durerea cauzată de afectarea inimii poate favoriza descărcarea de adrenalină şi stimula secreţia glandelor sudoripare. În cazul persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace, neplăcerea poate apărea chiar şi atunci când organismul este relaxat, în stare de repaus. Transpiraţiile reci care anunţă infarctul miocardic sunt însoţite adesea şi de dureri în spatele sternului.

Ameţeşti tot mai des

Şi episoadele de ameţeală pot indica prezenţa unor probleme cardiovasculare. Specialiştii spun că multe persoane ameţesc când fac mişcări rapide, neplăcere care poate fi cauzată de hipotensiunea arterială.

Explicaţia este una simplă: inima menţine o anumită presiune, iar când persoana se ridică brusc în picioare, sângele nu poate ajunge la fel de rapid la creier, fapt ce duce la apariţia stărilor de ameţeală şi a celor de leşin. Însă ameţelile pot apărea şi la cei cu hipertensiune, însoţite în acest caz de dureri de cap sau de senzaţia de ţiuit în urechi.

Durerile pe care le resimţi în piept

Printre cele mai întâlnite semne specifice afecţiunile cardiace se numără şi durerea resimţită la nivelul pieptului, a braţelor şi care radiază spre gât. În cazul acestor probleme de sănătate, senzaţia de durere apare sub stern, către partea stângă şi poate fi asemănătoare unei greutăţi sau presiuni care apasă pe piept.

Rezultatele celor mai recente studii în domeniu au arătat că durerile de acest fel sunt mai frecvente la bărbaţi, în timp ce femeile se confruntă mai ales cu senzaţia de arsură. De cele mai multe ori, angina pectorală şi infarctul miocardic se manifestă prin astfel de simptome.

: Atât accidentul ischemic tranzitor, cât şi cel vascular cerebral se pot manifesta la început prin stări de ameţeală şi vedere dublă.

...

... insuficienţa cardiacă poate cauza retenţia de lichide în organism, fapt care favorizează apariţia inflamaţiilor la nivelul picioarelor, gleznelor sau mâinilor?

Diagnosticul de afecţiune cardiacă se poate pune uneori dacă simptomele sunt clare, alteori sunt necesare investigaţii suplimentare pornind de la examene facile, uşor de realizat în orice cabinet, cum ar fi electrocardiograma sau teste specifice cum sunt ecocardiografia, examenul angiografic al arterelor coronare, examen RMN cardiac, scintigrafie miocardică.

În foarte multe cazuri, diagnosticul de boală cardiovasculară se face în stadiul avansat, ducând astfel la reducerea şanselor de prognostic pozitiv.

După vârsta de 50 de ani orice persoană ar trebui să facă un control cardiovascular de rutină. Printre bolile cardiace cel mai frecvent diagnosticate la noi în ţară se numără angina pectorală, cardiopatia ischemică, insuficienţa cardiacă, hipertensiunea arterială şi cardiopatiile congenitale.