Cum îţi dai seama că ai diabet
Această afecţiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică''. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicaţii majore precum afecţiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.
Iată cum îţi dai seama că suferi de diabet zaharat de tip 2!
Cum îţi dai seama că ai diabet - urinare frecventă
Urinarea frecventă sau în cantităţi mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului - acesta este modul prin care corpul ,,scapă'' de excesul de zahăr.
De asemenea, unul dintre cele mai importante simptome ale diabetului este schimbarea culorii urinei. Dacă ai observat că aceasta şi-a modificat nuanţa, mergi la medic pentru a face câteva teste pentru hiperglicemie. Doar el poate să confirme sau să infirme diagnosticul de diabet.
Cum îţi dai seama că ai diabet - sete persistentă
Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.
Cum îţi dai seama că ai diabet - apetit crescut
În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcţie de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare şi senzaţia intensă de foame.
Cum îţi dai seama că ai diabet - gura uscată
Senzaţia apare ca urmare a urinării excesive şi a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.
Cum îţi dai seama că ai diabet - fluctuaţii de greutate
Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacţionează ca şi cum ar fi înfometat şi începe să consume din rezervele de proteine pentru a-şi conserva nivelul de energie.
Cum îţi dai seama că ai diabet - lipsă de energie
Oboseala cronică şi lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.
Cum îţi dai seama că ai diabet - vedere înceţoşată
Mulţi dintre pacienţii cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile şi de a trimite informaţiile la creier).
Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariţia retinopatiei prin menţinerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.
Cum îţi dai seama că ai diabet - rănile şi zgârieturile care se vindecă mai greu
Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce priveşte prezenţa diabetului şi asta pentru că boala slăbeşte vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.
Cum îţi dai seama că ai diabet - risc crescut de infecţii
Organismul este mult mai vulnerabil în faţa infecţiilor şi a microbilor atunci când diabetul este netratat.