Cum identificăm simptomele cancerului în stadii incipiente

1 2 jpg jpeg

Iat─â, a┼čadar, c├óteva ,,semne t─âcute'' ale cancerului ┼či c├ónd trebuie s─â te ├«ngrijoreze acestea!

Pierderea inexplicabilă în greutate într-un interval de o lună poate fi unul dintre semnele ascunse ale cancerului. Astfel, slăbitul brusc poate indica un cancer pancreatic, cancer de stomac, cancer esofagian sau cancer pulmonar.

Orice persoană care suferă de cancer va face febră la un moment dat. Febra apare atunci când maladia afectează sistemul imunitar sau ca urmare a tratamentului pentru cancer.

Oboseala este un alt simptom al cancerului ┼či intervine, de obicei, cu episoadele spontane de febr─â.

Durerea se manifestă atunci când cancerul s-a răspândit deja în organism, fiind de altfel un simptom specific bolii aflată în fază finală. De asemenea, durerea este un simptom premergător cancerului osos sau celui testicular.

Modific─ârile la nivelul ├«nf─â┼úi┼č─ârii, cum ar fi schimbarea culorii/formei unei aluni┼úe sau apari┼úia unor leziuni la nivelul pielii, care nu se vindec─â ├«n timp, sunt semne ale cancerului ├«n cazul fum─âtorilor ├«nr─âi┼úi, ale celor care mestec─â tutun sau al dependen┼úilor de alcool.

Constipa┼úia, diareea frecvent─â ┼či s├óngele ├«n urin─â sunt alte posibile simptome ale prezen┼úei cancerului, mai ales c├ónd urinarea este dureroas─â.

Apari┼úia leucoplaziei, o afec┼úiune care se manifest─â prin acoperirea unor zone intinse ale cavitatii bucale cu cheratoz─â sau plac─â aderent─â, respectiv pe membrana mucoasa a cavitatii ├«n chestiune. De┼či aproape toate peliculele albe de leucoplazie oral─â sunt benigne, ele se pot dezvolta ┼či provoca ├«n timp cancer oral.

Prezenţa sângelui în spută poate fi un semn de cancer pulmonar, în timp ce sângele în scaun este un simptom al cancerului de colon sau cancer rectal.

De asemenea, cancerul de col uterin sau endometrial se manifestă prin sângerări vaginale anormale.

Sângele în urină poate semnala prezenţa cancerului la nivelul vezicii urinare, în timp ce sângerarea la nivelul unui dintre mameloane este un simptom specific cancerului mamar.

Indigestia sau dificultăţile de înghiţire sunt asociate, de obicei, cu cancerul de stomac sau cel esofagian.

Tusea persistent─â poate fi semn de cancer de g├ót ┼či poate da na┼čtere cancerului pulmonar.