Cum identificăm simptomele cancerului în stadii incipiente
Iată, aşadar, câteva ,,semne tăcute'' ale cancerului şi când trebuie să te îngrijoreze acestea!
Pierderea inexplicabilă în greutate într-un interval de o lună poate fi unul dintre semnele ascunse ale cancerului. Astfel, slăbitul brusc poate indica un cancer pancreatic, cancer de stomac, cancer esofagian sau cancer pulmonar.
Orice persoană care suferă de cancer va face febră la un moment dat. Febra apare atunci când maladia afectează sistemul imunitar sau ca urmare a tratamentului pentru cancer.
Oboseala este un alt simptom al cancerului şi intervine, de obicei, cu episoadele spontane de febră.
Durerea se manifestă atunci când cancerul s-a răspândit deja în organism, fiind de altfel un simptom specific bolii aflată în fază finală. De asemenea, durerea este un simptom premergător cancerului osos sau celui testicular.
Modificările la nivelul înfăţişării, cum ar fi schimbarea culorii/formei unei aluniţe sau apariţia unor leziuni la nivelul pielii, care nu se vindecă în timp, sunt semne ale cancerului în cazul fumătorilor înrăiţi, ale celor care mestecă tutun sau al dependenţilor de alcool.
Constipaţia, diareea frecventă şi sângele în urină sunt alte posibile simptome ale prezenţei cancerului, mai ales când urinarea este dureroasă.
Apariţia leucoplaziei, o afecţiune care se manifestă prin acoperirea unor zone intinse ale cavitatii bucale cu cheratoză sau placă aderentă, respectiv pe membrana mucoasa a cavitatii în chestiune. Deşi aproape toate peliculele albe de leucoplazie orală sunt benigne, ele se pot dezvolta şi provoca în timp cancer oral.
Prezenţa sângelui în spută poate fi un semn de cancer pulmonar, în timp ce sângele în scaun este un simptom al cancerului de colon sau cancer rectal.
De asemenea, cancerul de col uterin sau endometrial se manifestă prin sângerări vaginale anormale.
Sângele în urină poate semnala prezenţa cancerului la nivelul vezicii urinare, în timp ce sângerarea la nivelul unui dintre mameloane este un simptom specific cancerului mamar.
Indigestia sau dificultăţile de înghiţire sunt asociate, de obicei, cu cancerul de stomac sau cel esofagian.
Tusea persistentă poate fi semn de cancer de gât şi poate da naştere cancerului pulmonar.