Culoarea urinei îţi spune cum stai cu sănătatea
Organismul are nevoie de o anumită cantitate de lichide zilnic, iar dacă organismul este privat de acestea, urina va deveni mai concentrată. De aceea aapre urina mai închisă la culoare.
Culoarea brună poate semnala boli de ficat
Culoarea brună a urinei poate fi cauzată de administrarea unor medicamente sau de anumite alimente, precum rubarba, sfecla roşie, sucul de aloe vera.
Urina brună poate să apară în caz de afecţiuni ale ficatului, dar şi ale rinichilor. Această nuanţă poate însemna că persoana respectivă suferă de porfirie, boală cauzată de o tulburare a sintezei hemului, caracterizată prin acumularea în ţesuturi a unor substanţe intermediare ale acestei sinteze, porfirinele.
Urina verzuie, semn al unei infecţii
Urina de culoare verde poate indica prezenţa unei bacterii în organism, dar apare cel mai adesea în urma administrării anumitor medicamente.
Unii coloranţi alimentari viu coloraţi pot determina urina de culoare verde. Urina poate fi şi albăstruie, atunci când cineva suferă de hiprecalcemie familială, o afecţiune erditară. I se mai spune şi sindrom de scutec albastru, deoarece copiii cu tulburare au urina albastră.
Sângele în urină indică o infecţie urinară
Prezenţa sângelui în urină poate să semnaleze o infecţie a rinichilor, dar simptomul mai poate apărea şi în caz de cancer. În infecţii urinare sau calculi renali poate să apară urina tulbure, dar şi aceea cu un miros înţepător, de amoniac. În caz că urina are un iz dulce, poate indica prezenţa diabetului. Aceste afecţiuni se pot depista doar în urma unui consult medical şi a unor investigaţii recomandate de medic.