COVID-19: Care este noua ordine a simptomelor

Eliminarea m─âsurilor de restric╚Ťie a dus la o cre╚Ötere a num─ârului de cazuri, inclusiv ├«n ┼úara noastr─â. De la ├«nceputul pandemiei, ordinea simptomelor a variat, dup─â cum au ar─âtat unele studii.

image

Foto: Shutterstock

├Än primele luni ale pandemiei, printre simptomele comune ale COVID-19 erau manifest─âri precum febra ┼či pierderea gustului ┼či a mirosului, ├«ns─â astfel de semne sunt mai pu┼úin comune ├«n urma infect─ârilor cu noile variante.

Un studiu recent, care a monitorizat 17.500 de persoane din Marea Britanie, a relevat faptul c─â durerea de g├ót este primul simptom observat, informeaz─â BBC. Pe locurile urm─âtoare au fost nasul ├«nfundat ┼či tusea.

Potrivit aplicaţiei Zoe, manifestările COVID-19 recente sunt următoarele:

Ôľ║durere ├«n g├ót (58%);

Ôľ║durere de cap (49%);

Ôľ║nas ├«nfundat, secre╚Ťii nazale sau tuse f─âr─â expectora╚Ťie (40%);

Ôľ║tuse expectorant─â (37%);

Ôľ║voce r─âgu╚Öit─â (35%);

Ôľ║str─ânut (32%);

Ôľ║oboseal─â (27%);

Ôľ║dureri musculare (25%);

Ôľ║ame╚Ťeli u╚Öoare (18%);

Ôľ║ganglionii g├ótului inflama╚Ťi (15%);

Ôľ║durere ocular─â (14%);

Ôľ║alterarea gustului, dureri ├«n piept, febr─â (13%);

Ôľ║frisoane (12%);

Ôľ║dificult─â╚Ťi de respira╚Ťie, dureri de urechi (11%);

Ôľ║pierderea mirosului (10%).

De ce se schimb─â ordinea simptomelor

Potrivit speciali┼čtilor ├«n domeniu, modificarea ordinii simptomelor are leg─âtur─â cu muta┼úiile noului coronavirus.

Cercet─âtorii de la Imperial College London spun c─â pierderea sim╚Ťului mirosului ╚Öi a gustului pare a fi mai pu╚Ťin frecvent─â ├«n cazul contamin─ârii cu noilea variante. ├Än schimb, sunt simptome asem─ân─âtoare r─âcelii ╚Öi gripei.

În ţara noastră, în săptămâna 11 - 17 iulie au fost înregistrate 25.092 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, dintre care 4,4% cu varianta Omicron BA.5, mai transmisibilă, dar mai puţin severă, a anunţat, luni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.

"Cre┼čterea num─ârului de cazuri s─âpt─âm├ónal este mai mult dec├ót evident─â. S─âpt─âm├óna anterioar─â, am avut 14.943 de cazuri, iar ├«n ultima s─âpt─âm├ón─â am avut peste 25.000 de cazuri. Trendul este evident", a spus Adriana Pistol, ├«ntr-o conferin┼ú─â de pres─â.

Cite┼čte ┼či: Care sunt celelalte boli ale pacien┼úilor rom├óni cu variola maimu┼úei