Ce trebuie să ştii despre zona zoster
Zona zoster este provocată de virusul varicelo-zosterian. Astfel, toate persoanele care au avut varicelă, adică vărsat de vânt, păstrează virusul în organism pentru tot restul vieţii.
El rămâne inactiv timp îndelungat la nivelul ganglionilor spinali, fiind ţinut sub control de către sistemul imunitar. Atunci când imunitatea este slăbită, virusul se poate reactiva provocând o erupţie, numită zona zoster. Afecţiunea apare, de cele mai multe ori, la vârstnici, însă ea se poate manifesta şi la persoanele tinere şi fără probleme medicale.
Stresul poate declanşa boala
Toate persoanele care au avut varicelă sunt predispuse la declanşarea zonei zoster, însă riscul creşte odată cu înaintarea în vârstă, persoanele peste 60 de ani fiind de 10 ori mai expuse bolii.
Virusul se reactivează atunci când organismul este slăbit, în perioadele lungi de stres sau de convalescenţă. Printre cauzele declanşatoare ale acestei afecţiuni se numără cancerul, infecţia cu HIV, precum şi unele tratamente medicale, cum sunt citostaticele.
Este însoţită de durere
Cu câteva zile înainte de apariţa erupţiei pe piele, îşi fac simţită prezenţa primele simptome. Persoana afectată are o stare generală de rău, asemănătoare gripei.
Durerile de cap, frisoanele, stomacul deranjat şi sensibilitatea la lumină sunt principalele semne. De asemenea, în zona unde vor erupe veziculele pot apărea mâncărimi, furnicături, o senzaţie de arsură, dar şi o durere puternică, asemenea acelor înfipte în piele.
Citeşte şi.
- Ce leacuri vă ajută să învingeţi zona zoster
- Cum se tratează eficient zona zoster
- Zona Zoster creşte riscul de infarct
Apare mai ales în zona taliei
Zona zoster se manifestă sub forma unor vezicule mici pline cu lichid, grupate într-un buchet, care se întind de-a lungul nervului la nivelul căruia s-a făcut reactivarea virusului. Cel mai frecvent, această reactivare apare la nivelul trunchiului, mai ales în zona abdomenului şi a spatelui.
Dacă fluidul din vezicule este clar la început, el se tulbură după câteva zile. Apoi veziculele se sparg, iar în 5 zile apare o crustă. Vindecares se produce după 2-4 săptămâni. În cazul în care zona zoster apare în jurul ochilor, a frunţii sau al urechilor, poate duce la complicaţii cu efect temporar sau permanent.
Printre cele mai periculoase efecte se numără infecţiile oculare, pierderea vederii, probleme de auz sau de echilibru. În cazul bătrânilor, complicaţiile sunt de lungă durată. Ei pot acuza dureri timp de câteva luni sau chiar ani, sensibilitate la atingere sau mâncărimi în zona afectată.
Cum se tratează
Deşi nu există un tratament specific, simptomele pot fi ţinute sub control prin intermediul loţiunilor anti-mâncărime şi a medicamentelor împotriva durerii. Este important să fie cerut ajutorul medicului cât mai repede după apariţia erupţiei pe piele.
Pacienţii cu zona zoster sunt contagioşi pentru persoanele din jur care nu au făcut încă varicelă, toţi cei care intră în contact direct cu veziculele putându-se îmbolnăvi de vărsat de vânt. Cei mai expuşi sunt copiii şi femeile gravide. Dr. Mircea Tampa, medic primar dermato-venerologie, Spitalul „Victor Babeş“, Bucureşti
Sunt predispuse la zona zoster persoanele cu afecţiuni care scad imunitatea (TBC, diabet zaharat, alcoolism). Pacienţii trebuie să ştie că boala poate reapărea, la intervale variabile de timp şi
În prezent, există un vaccin care scade riscul de apariţie a bolii şi durata acesteia; acest vaccin nu este însă administrat de rutină, ci doar în cazuri selectate, la persoane vârstnice.