Ce trebuie să ştii despre menopauza prematură
Cele mai recente statistici efectuate la nivel mondial arată că una dintre 1.000 de femei care nu au împlinit 30 de ani şi una dintre 100 de femei cu vârsta cuprinsă între 30 şi 39 de ani suferă de menopauza prematură. Un factor care poate duce la instalarea prematură a menopauzei este fumatul.
Cauze
Această problemă se poate instala în urma unei operaţii de extirpare a ovarelor, în cazul femeilor care urmează un tratament împotriva cancerului, dar şi în cazul celor care au făcut radioterapie.
Mai poate să aibă şi cauze genetice, dar poate fi determinată şi de anumite afecţiuni ale tiroidei, de infecţii virale şi de boli autoimune.
Cum se manifestă
Simptomele sunt: bufeurile, lipsa menstrelor sau menstruaţii neregulate, transpiraţiile nocturne. Mai poate să apară uscăciunea vaginală, insomniile, scăderea libidoului, dar şi stări de nervoziatte accentuată.
Femeile care intră prematur la menopauză, predispuse la anumite boli
Odată cu instalarea menopauzei precoce scade nivelul estrogenului şi progesteronului.
Femeile cu un nivel scăzut de estrogen în organism sunt mai predispuse la maladii cardiovasculare şi la accidente vasculare cerebrale. Totodată, prezintă un risc crescut de a face osteoporoză, ca urmare a scăderii densităţii osoase. Lipsa estrogenului mai poate cauza maladia Parkinson şi stări depresive.
Pentru prevenirea acestor afecţiuni, este indicată terapia cu hormoni. Durata acesteia va fi stabilită doar de către medicul ginecolog. Femeile care suferă de menopauză timpurie pot rămâne însărcinate, dacă apelează la un tratament de stimulare a activităţii hormonale. Aşadar, există soluţii pentru cele care îşi doresc să devină mame.