Ce trebuie s─â ┼čtii despre menopauza prematur─â

1 2 jpg jpeg

Cele mai recente statistici efectuate la nivel mondial arat─â c─â una dintre 1.000 de femei care nu au ├«mplinit 30 de ani ┼či una dintre 100 de femei cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 30 ┼či 39 de ani sufer─â de menopauza prematur─â. Un factor care poate duce la instalarea prematur─â a menopauzei este fumatul.

Cauze

Aceast─â problem─â se poate instala ├«n urma unei opera┼úii de extirpare a ovarelor, ├«n cazul femeilor care urmeaz─â un tratament ├«mpotriva cancerului, dar ┼či ├«n cazul celor care au f─âcut radioterapie.

Mai poate s─â aib─â ┼či cauze genetice, dar poate fi determinat─â ┼či de anumite afec┼úiuni ale tiroidei, de infec┼úii virale ┼či de boli autoimune.

Cum se manifest─â

Simptomele sunt: bufeurile, lipsa menstrelor sau menstrua┼úii neregulate, transpira┼úiile nocturne. Mai poate s─â apar─â usc─âciunea vaginal─â, insomniile, sc─âderea libidoului, dar ┼či st─âri de nervoziatte accentuat─â.

Femeile care intr─â prematur la menopauz─â, predispuse la anumite boli

Odat─â cu instalarea menopauzei precoce scade nivelul estrogenului ┼či progesteronului.

Femeile cu un nivel sc─âzut de estrogen ├«n organism sunt mai predispuse la maladii cardiovasculare ┼či la accidente vasculare cerebrale. Totodat─â, prezint─â un risc crescut de a face osteoporoz─â, ca urmare a sc─âderii densit─â┼úii osoase. Lipsa estrogenului mai poate cauza maladia Parkinson ┼či st─âri depresive.

Pentru prevenirea acestor afec┼úiuni, este indicat─â terapia cu hormoni. Durata acesteia va fi stabilit─â doar de c─âtre medicul ginecolog. Femeile care sufer─â de menopauz─â timpurie pot r─âm├óne ├«ns─ârcinate, dac─â apeleaz─â la un tratament de stimulare a activit─â┼úii hormonale. A┼čadar, exist─â solu┼úii pentru cele care ├«┼či doresc s─â devin─â mame.