Ce trebuie să ştii despre cancerul ovarian

1 2 jpg jpeg

Nu întâmplător cancerul ovarian a fost numit şi ,,ucigaşul tăcut'' alături de alte tipuri de cancer, căci simptomele bolii pot apărea în momentul în care maladia se află deja într-un stadiu avansat.

Totuşi, medicii susţin că, dacă boala este descoperită la timp, şansele de supravieţuire ale femeilor cresc cu până la 95%. Cancerul ovarian poate apărea la orice vârstă, însă riscul este mai mare după vârsta de 50 de ani.

Iată ce trebuie să ştii pentru a putea preveni această maladie!

Adresează-te medicului de la primele simptome

Chiar dacă unele dintre simptome pot fi confundate cu uşurinţă cu alte boli, cel mai bine este să consulţi un medic şi să scapi de orice îndoială. Astfel, cele mai frecvente simptome sunt: balonarea, dureri abdominale sau pelvine, pierderea poftei de mâncare sau, dimpotrivă, te saturi prea repede, şi incontinenţă (ai impresia că trebuie să mergi mereu la baie).

Totodată, unele femei au o stare permanentă de oboseală, se confruntă des cu episoade de constipaţieau şi au dureri în timpul actului sexual.

Apare rar la femeile sub 40 de ani

Aproximativ una din 75 de femei va fi diagnosticată la un moment dat cu cancer ovarian, însă femeile tinere sunt rareori afectate. Riscul unui diagnostic cu cancer ovarian creşte începând cu vârsta de 63 de ani, potrivit Societăţii Americane de Cancer.

Menţinerea unei greutăţi sănătoase scade riscul de cancer ovarian

Femeile supraponderale (cu 30 de kilograme sau mai mult peste greutatea lor normală) sunt mai susceptibile să dezvolte cancer ovarian decât femeile slabe. Istoricul familial creşte posibilitatea de cancer ovarian

Şi nu este vorba doar despre eventualele cazuri de cancer ovarian din familie. Astfel, dacă un membru apropiat din familia ta a suferit de cancer ovarian, mamar sau colorectal, asigură-te că ginecologul tău ştie aceste informaţii.

Femeile care au copii până în 26 de ani sunt mai protejate

De ce? Pentru că orice a ovulaţiei scade dramatic riscul de cancer ovarian, susţin cercetătorii.

Pilulele contraceptive, de ajutor

La fel ca în cazul unei sarcini, pastilele contraceptive te împiedică să ovulezi (la fel ca atunci când eşti însărcinată).

Nu mai vrei copii? O metodă contraceptivă permanentă are rol de protecţie

Nu îţi mai doreşti copii? Ei, bine, poţi opta pentru contracepţia permanentă, cum ar fi legarea trompelor uterine sau histerectomie (îndepărtarea uterului fără a elimina ovarele), deoarece acest lucru scade şansele de a suferi de cancer ovarian.

După legarea trompelor uterine, sângele transportat de la uter către ovare este redus, iar cantitatea de hormoni care ajunge la ovare, implicit potenţialul de inducere a cancerului, este cu mult diminuate, susţin medicii.