Ce simptom al cancerului hepatic se vede când cari?

Un simptom al cancerului hepatic care poate fi observat atunci când îți cari cumpărăturile, spun medicii din Marea Britanie.

În contextul în care cancerele de toate tipurile, inclusive cel de cancer hepatic sunt în creștere, detectarea simtomelor precoce este o șansă în plus la supraviețuire. Iar medicii spun că un simptom precoce ar putea fi  durerea la nivelul umărului în timp ce cari cumpărături.

cos cumparaturi shutter jpeg

Durerea la nivelul umărului ar trebui investigată. Foto: Shuttesrtock

Când îți faci cumpărăturile sau treburile casnice, este normal să te simți puțin obosit și poate chiar și să ai dureri, dar dacă observi o durere la umăr, ar putea fi un semn de ceva mai grav.

Specialiștii de la Cancer Research UK spun că durerea la nivelul umărului este unul dintre simptomele mai puțin cunoscute ale cancerului de ficat, o baoală depistată , în general, mult prea târziu. Aceasta înseamnă că mai puțin de unul din zece dintre cei diagnosticați va supraviețui mai mult de zece ani după diagnostic.

Organizația de caritate explică faptul că acest tip de cacner, în forma sa primară, care debutează în ficat, nu provoacă de obicei simptome în stadiile incipiente. Cu toate acestea, există câteva semne cheie la care trebuie să fii atent, iar unele pot apărea chiar și atunci când desfășori sarcini obișnuite.

Unul dintre aceste semne este o durere la nivelul umărului drept, care poate fi observată chiar și atunci când transportați cumpărături sau speli . Cancer Research UK explică: „Un ficat umflat (mărit) poate provoca durere la umărul drept. Acest lucru se datorează faptului că ficatul mărit stimulează nervii care se conectează cu nervii din umăr. Aceasta se numește durere care radiază”.

Această durere de umăr este doar unul dintre câteva simptome la care organizația de caritate ne face atenți. De asemenea, enumeră și alte simptome.

Mai multe simtome ale cancerului de ficat afectează abdomenul. Acest lucru se poate datora umflării ficatului din cauza cancerului în dezvoltare, care provoacă o umflătură pe partea dreaptă a abdomenului sau o presiune crescută în ficat, forțând lichidul în abdomen (ascita).

Organizația ne sfătuiește să consultăm un medic de familie dacă avem un nodul în burtă sau am slăbit mult fără să încercăm acest lucru. De asemenea, recomandă consultarea medicului pentru orice alt simptom care se agravează sau nu se ameliorează după două săptămâni.

„Multe dintre aceste simptome sunt foarte frecvente și pot fi cauzate de diferite afecțiuni. A le avea nu înseamnă cu siguranță că aveți cancer la ficat. Dar este important să le verificați de către un medic de familie. Acest lucru se datorează faptului că, dacă sunt cauzate de cancer, găsirea timpurie poate însemna că este mai ușor de tratat.”

Simptomele cancerului de ficat:

·      albul ochilor devine galben sau pielea devine galbenă

·      este posibil să ai, de asemenea, mâncărimi ale pielii, urină mai închisă la culoare și fecale mai palide decât de obicei

·      pierderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate fără a încerca acest lucru

·      senzație de oboseală sau lipsă de energie

·      senzație generală de rău sau simptome precum de gripă

·      un nodul în partea dreaptă a burții

Alte simptome care pot afecta digestia, cum ar fi:

·      senzație sau rău

·      durere în partea dreaptă sus a abdomenului sau în umărul drept

·      simptome de indigestie, cum ar fi senzația de sațietate foarte rapidă când mănânci

·      burtă foarte umflată care nu are legătură cu momentul în care mănânci

Sursa: The Mirror