Ce semn al atacului vascular apare cu o săptămână înainte?

Semnul de avertizare al accidentului vascular cerebral care poate apărea cu până la o săptămână înainte de a se produce trebuie recunoscut și acționat pentru a preveneni evenimentul.

Medicii spun că semnele de avertizare ale unui accident vascular cerebral pot fi evidente cu șapte zile înainte de apariția urgenței medicale.

Cei mai mulți dintre noi credem că un accident vascular cerebral este o urgență medicală care lovește din senin.

1 accident vascular cerebral jpg jpeg

Foto: Shuttesrtock

Deși exact așa se poate manifesta accidentul vascular cerebral, primele semne apar uneori cu câteva zile sau chiar cu o săptămână înainte de eveniment.

Un studiu, publicat în jurnalul Academiei Americane de Neurologie, sugerează că 43% dintre pacienții cu AVC au prezentat simptome de mini AVC „cu până la o săptămână înainte” de a avea un AVC major.

Mini-accidentele vasculare cerebrale, sau atacurile ischemice tranzitorii, sunt cauzate de o întrerupere a alimentării cu sânge a creierului, la fel ca un accident vascular cerebral complet, dar singura diferență este că un mini-accident vascular cerebral este temporar.

Vestea bună este că alimentarea cu sânge reușește să găsească o cale de trecere în timpul unui atac ischemic tranzitoriu.

Cefaleea este un semn precoce al unui accident vascular cerebral care poate apărea cu o săptămână înainte de urgență

Durerea de cap este un semn precoce al unui accident vascular cerebral care poate apărea cu o săptămână înainte de urgență.

Analizând 2.416 de persoane, cercetarea a constatat că mini-accidentele vasculare cerebrale au avut loc la 549 de pacienți înainte de a interveni urgența reală.

Unul dintre cele mai frecvente semne care poate indica un mini-accident vascular cerebral și avertizează despre un accident vascular cerebral viitor este o durere de cap bruscă.

Din fericire, Peter Byrom, expert în sănătate și proprietar al Peter Byrom Audiology, a împărtășit cu Express.co.uk cum să depistezi o durere de cap legată de un accident vascular cerebral.

Byrom a spus: „Durerile de cap legate de accident vascular cerebral diferă de durerile de cap standard, deoarece tind să apară brusc.

Alături de această durere de cap bruscă pot apărea vertijul și distorsiunea vederii. Vertijul și distorsiunea vederii pot apărea alături de această durere de cap bruscă. „Durerea este severă și, de obicei, este localizată în orice zonă a creierului este afectată. Datorită asemănărilor dintre unele dintre simptomele însoțitoare, cum ar fi greața, vertijul, distorsiunea vederii și dezorientarea, durerile de cap legate de accident vascular cerebral pot fi uneori confundate cu migrenele.

Diferențiatorul cheie între cele două afecțiuni este că durerile de cap legate de accident vascular cerebral au ca rezultat o pierdere a senzațiilor, în timp ce migrenele duc la creșterea senzațiilor.”

Expertul în sănătate a recomandat să soliciți asistență medicală „imediată” dacă te confrunți cu o durere de cap legată de un accident vascular cerebral.

Dr. Byrom a adăugat: „Dacă ceva pare neobișnuit sau diferit la o durere de cap, este întotdeauna cel mai bine să ai încredere în instinctual tău. Chiar și un mini-accident vascular cerebral poate dăuna sănătății creierului, așa că este vital ca semnele accidentului vascular cerebral să nu fie ignorate.”

Potrivit studiului, alte semne de avertizare ale mini-accidentelor vasculare cerebrale includ următoarele:

·      Amorțeală sau slăbiciune bruscă a feței, brațului sau piciorului, în special pe o parte a corpului

·      Confuzie bruscă sau probleme de înțelegere

·      Dificultate bruscă în vorbire

·      Dificultate bruscă de vedere la unul sau ambii ochi

·      Amețeală bruscă, pierderea echilibrului sau a coordonării sau dificultăți de mers

·      Cefalee bruscă, severă, fără o cauză aparentă.

Sursa:Express