Ce să nu faci în caz de arsuri sau răni superficiale

1 2 jpg jpeg

Nu spăla o rană sau o arsură cu apă oxigenată

Dacă te tai în timpul gătitului sau copilul îşi juleşte genunchiul spală bine locul cu apă rece, nu cu soluţii ca apa oxigenată. Aceasta atacă bacteriile, dar şi ţesuturile din jurul rănii. Prin spălarea rănii cu apă rece şi săpun îndepărtezi murdăria şi dezinfectezi zona.

În situaţiile în care te confrunţi cu o arsură superficială, nu acoperi zona şi nu aplica ulei sau unt.

Grăsimea va îngreuna eliberarea de căldură la nivelul rănii. Clătirea zonei cu apă rece e cel mai bun mod de a reacţiona. Menţine sub apă rece 10-20 de minute, nu mai mult, apoi acoperă cu o compresă sterilă. Nu folosi creme, unguente, loţiuni!

Dacă zona e acoperită cu haine care s-au lipit, nu încerca că desprinzi materialul. Nu aplica gheaţă şi nu-i da persoanei rănite să bea apă. Cere ajutor de specialitate în caz că apar băşici, dureri, inflamaţii şi dacă arsurile sunt pe faţă, membre, articulaţii, zona intimă.

Evită să laşi capul pe spate dacă ai sângerări nazale

Când ai scurgeri de sânge din nas, cel mai bine este să aduci capul puţin în faţă, să prinzi între două degete baza nasului timp de 5-10 minute, fără a detensiona. În acest fel, nu rişti ca sângele să te înece sau să-ţi provoace vărsături. Mergi la camera de gardă a unui spital de urgenţă dacă sângerezi mai mult de un sfert de oră.

Citeşte şi: Măsuri corecte când copilul are febră

Renunţă la frecţiile cu alcool sanitar

Când copilul are febră înaltă şi nu reuşeşti s-o reduci, îţi aduci aminte de un remediu din bătrâni, să-i faci frecţie cu alcool medicinal sau să-i aplici pe piept comprese cu alcool medicinal. Medicii atrag atenţia că leacul este toxic şi poate afecta grav sănătatea copilului. În unele cazuri, copiii mici ajung să intre în comă din această cauză.

Nici adulţilor nu le este benefic, pentru că alcoolul se evaporă cu rapiditate. Iniţial creează o răcorire doar la nivelul pielii, deci nu scade cu adevărat temperatura corporală. În schimb, alcoolul pătrunde în piele şi are efect toxic. Cele mai bune remedii rămân odihna, consumul mare de lichide calde, antipireticele.