Ce rişti dacă obişnuieşti să stai mult timp pe scaun

1 2 jpg jpeg

Tot mai multe studii susţin că persoanele care petrec mai mult de 11 ore zilnic pe scaun, au cu 40% mai multe şanse de a-şi diminua speranţa de viaţă cu trei ani.

Pe de altă parte, riscul de a dezvolta anumite boli scade dacă persoana în cauză face cel puţin cinci ore de sport pe săptămână.

Iată, aşadar, ce afecţiuni rişti să dezvolţi dacă petreci multe ore pe scaun!

Circulaţie periferică deficitară

Proasta circulaţie periferică poate duce la inflamarea gleznelor, la apariţia varicelor şi chiar a trombozei venoase profunde. De asemenea, experţii în sănătate consideră că munca la birou este responsabilă pentru creşterea cazurilor de osteoporoză, în timp ce lipsa activităţilor sportive stimulează oasele memebrelor inferioare ale corpului să crească mai groase şi mai puternice.

Stări de anxietate

Se ştie deja de multă vreme că un număr mare de ore petrecute şezând dăunează sănătăţii fizice, contribuind la apariţia unor tulburări cronice (cardiovasculare şi metabolice), şi că practicarea unei activităţi fizice nu atenuează complet acest impact. Este motivul pentru care se recomandă celor care lucrează mult în această poziţie să se ridice cel puţin o dată pe oră şi să meargă puţin.

Cercetătorii australieni au comparat rezultatele a circa zece studii anterioare, desfăşurate pe zeci de mii de persoane, arătând că ,,rezultatele sugerează o asociere între timpul petrecut în poziţia şezând şi riscul apariţiei unor tulburări anxioase".

Persoanele supuse studiului au prezentat o serie întreagă de simptome, de la dificultatea de a-şi controla îngrijorarea, exagerarea unor probleme minore, excesul de vigilenţă, la lipsă de concentrare, tensiune musculară, oboseală, somn tulburat.

Oamenii de ştiinţă le recomandă celor care lucrează timp îndelungat în poziţia şezând să se ridice regulat pentru a-şi dezmorţi picioarele, să iasă la aer la ora prânzului (masa nu trebuie servită la birou) şi să facă puţină mişcare la sfârşitul zilei.

Risc crescut de boli cronice

Ştiai că dacă stai mai mult de şase ore pe scaun zilnic eşti mai predispus să dezvolţi o boală cronică precum hipertensiune arterială, boli ale inimii, diabet sau cancer? Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat în Australia.

Declinul sănătăţii mintale

De câte ori nu te-ai cufundat în canapeaua de acasă după o zi stresantă la birou? Un alt studiu a descoperit că un stil de viaţă sedentar este asociat cu o sănătate mentală precară, mai ales în cazul femeilor. Totodată, sedentarismul încetineşte activitatea cerebrală.

Boli ale rinichilor

Cei care stau mai puţine ore pe scaun zi de zi au un risc mai redus de a se îmbolnăvi de boli cronice de rinichi. S-a dovedit că acest lucru este valabil mai ales pentru femei - atunci când reduc timpul petrecut în poziţia şezut de la opt ore pe zi la doar trei, riscul de a se îmbolnăvi de boli de rinichi scade cu 30%, în timp ce pentru bărbaţi riscul este de 15%.

Obezitate

Atunci când stai zi de zi multe ore pe scaun rişti să te îmbolnăveşti de obezitate. Combinaţia dintre obezitate, nivelurile scăzute de colesterol „bun“, tensiunea arterială mare sau hiperglicemie poate duce la apariţia unor afecţiuni grave, cum sunt bolile de inimă, accidentul vascular cerebral şi diabet.

Cercetătorii au descoperit că reducerea expunerii la TV şi calculator pentru mai puţin de o oră pe zi în afara biroului, ar putea reduce şansele de a suferi de această afecţiune.

Cancer de colon

Motivul pentru care statul pe scaun favorizează apariţia aceste boli este neclar încă. Însă, oamenii de ştiinţă au formulat o teorie potrivit căreia producerea în exces a insulinei încurajează creşterea în exces a celulelor canceroase.

O altă teorie susţine că mişcarea creşte nivelul de antioxidanţi naturali care distrug celulele dăunătoare şi pe cele care care cauzează cancerul, cunoscute sub numele de radicali liberi.