Ce poate ascunde transpiraţia excesivă

2 jpg jpeg

Transpira┼úia este o reac┼úie normal─â a corpului ├«n caz de efort prelungit sau dac─â purt─âm haine prea groase ori dac─â este foarte cald. ├Äns─â dac─â apar episoade de transpira┼úii abundente, f─âr─â s─â fi f─âcut efort ┼či care s─â nu aib─â leg─âtur─â cu temperatura, poate fi un semnal de alarm─â al organismului, c─â este ceva ├«n neregul─â. Depresia, una dintre cauze O afec┼úiune care se poate manifesta ┼či prin transpira┼úii abundente este depresia. Cel afectat este apatic, are tulbur─âri de somn, lips─â a puterii de concentrare, trece prin st─âri de nelini┼čte ┼či nu mai este motivate de nimic. ├Än cazul ├«n care urmezi un tratament antidepresiv pot ap─ârea transpira┼úii abundente din cauza unor medcamente. Semn al unor boli endocrine Hipertiroidia, afec┼úiune caracterizat─â prin producerea excesiv─â de hormoni tiroidieni se manifest─â prin transpira┼úie abundent─â, care apare ┼či la nivelul palmelor ┼či cel al t─âlpilor.

Hipertiroidia mai este asociat─â ┼či cu simptome precum palpita┼úii, oboseal─â, sc─âderea puterii de concentrarea, pierderi ├«n greutate. De asemenea, poate ap─ârea ┼či la femeile care au sindromul ovarelor polichistice, din cauz─â c─â organismul secret─â mai mult testosteron.

Transpira┼úia excesiv─â poate ap─ârea la femeile ├«ns─ârcinate, la cele aflate la menopauz─â ┼či la adolescen┼úi, din cauza schimb─ârilor hormonale prin care trece organismul.

┼×i unele tulbur─âri emo┼úionale pot duce la apari┼úia transpira┼úiei. Este vorba despre perioadele de stres, st─ârile de anxietate, dar ┼či atacurile de panic─â. ┼×i emo┼úiile puternice pot cauza un astfel de simptom.

Bulin─â: Diabetul, maladia Parkinson ┼či artrita reumatoid─â mai pot cauza transpira┼úie abundent─â.

INFO: Episoadele de transpira┼úie ├«n exces ap─ârute pe timpul nop┼úii, asociate cu oboseala, dar ┼či cu apari┼úia de mici pete vine┼úii pe piele pot indica prezen┼úa leucemiei.

Cel mai frecvent, transpira┼úia excesiv─â este un mecanism de men┼úinere a temperaturii corpului ┼či apare ├«n urma unui dezechilibru ├«ntre producerea de c─âldur─â ├«n organism ┼či pierderea acesteia (efort fizic, ├«mbr─âcaminte neadecvat─â, mediu ambient cald etc.).

Transpira┼úiile pot fi ├«ns─â manifest─âri nespecifice care ├«nso┼úesc diverse st─âri patologice: dezechilibre electrolitice sau metabolice (hipocalcemia, hipoglicemia, tuberculoza pulmonar─â, boli neoplazice). Exist─â ┼či hiperhidroz─â idiopatic─â: transpira┼úii excesive ├«n lipsa unei st─âri patologice, f─âr─â s─â aib─â vreo leg─âtur─â cu termoreglarea.