Ce poate ascunde transpiraţia excesivă

2 jpg jpeg

Transpiraţia este o reacţie normală a corpului în caz de efort prelungit sau dacă purtăm haine prea groase ori dacă este foarte cald. Însă dacă apar episoade de transpiraţii abundente, fără să fi făcut efort şi care să nu aibă legătură cu temperatura, poate fi un semnal de alarmă al organismului, că este ceva în neregulă. Depresia, una dintre cauze O afecţiune care se poate manifesta şi prin transpiraţii abundente este depresia. Cel afectat este apatic, are tulburări de somn, lipsă a puterii de concentrare, trece prin stări de nelinişte şi nu mai este motivate de nimic. În cazul în care urmezi un tratament antidepresiv pot apărea transpiraţii abundente din cauza unor medcamente. Semn al unor boli endocrine Hipertiroidia, afecţiune caracterizată prin producerea excesivă de hormoni tiroidieni se manifestă prin transpiraţie abundentă, care apare şi la nivelul palmelor şi cel al tălpilor.

Hipertiroidia mai este asociată şi cu simptome precum palpitaţii, oboseală, scăderea puterii de concentrarea, pierderi în greutate. De asemenea, poate apărea şi la femeile care au sindromul ovarelor polichistice, din cauză că organismul secretă mai mult testosteron.

Transpiraţia excesivă poate apărea la femeile însărcinate, la cele aflate la menopauză şi la adolescenţi, din cauza schimbărilor hormonale prin care trece organismul.

Şi unele tulburări emoţionale pot duce la apariţia transpiraţiei. Este vorba despre perioadele de stres, stările de anxietate, dar şi atacurile de panică. Şi emoţiile puternice pot cauza un astfel de simptom.

Bulină: Diabetul, maladia Parkinson şi artrita reumatoidă mai pot cauza transpiraţie abundentă.

INFO: Episoadele de transpiraţie în exces apărute pe timpul nopţii, asociate cu oboseala, dar şi cu apariţia de mici pete vineţii pe piele pot indica prezenţa leucemiei.

Cel mai frecvent, transpiraţia excesivă este un mecanism de menţinere a temperaturii corpului şi apare în urma unui dezechilibru între producerea de căldură în organism şi pierderea acesteia (efort fizic, îmbrăcaminte neadecvată, mediu ambient cald etc.).

Transpiraţiile pot fi însă manifestări nespecifice care însoţesc diverse stări patologice: dezechilibre electrolitice sau metabolice (hipocalcemia, hipoglicemia, tuberculoza pulmonară, boli neoplazice). Există şi hiperhidroză idiopatică: transpiraţii excesive în lipsa unei stări patologice, fără să aibă vreo legătură cu termoreglarea.