Ce măsuri să respecţi dacă ai răcit

2 2 jpg jpeg

Persoanele bolnave este bine să nu vină în contact cu femeile gravide şi cu copiii. În general, o răceală poate fi „dusă pe picioare“, însă dacă ai gripă, este posibil să fie nevoie de repaus la pat. În acest ultim caz, alege o cameră aerisită, cu temeperatura maximă de 26º C.

• Consumă multe lichide (supe, apă, ceaiuri, sucuri de fructe), pentru că fluidizează mucozităţile şi previn deshidratarea, lucru necesar, mai ales dacă ai febră.

• Protejează-i pe cei din jur. „Igiena respiratorie înseamnă împiedicarea expunerii persoanelor din jur la secreţiile noastre infecţioase respiratorii (din gură, gât sau nas).

Dacă eşti bolnav, atunci când tuşeştii sau strănuţi, trebuie să îţi acoperiţi gura şi nasul cu ajutorul unui şerveţel/batistă de unică utilizare (de hârtie); dacă nu ai la îndemână un şerveţel, e mai bine să strănuţi sau să tuşeşti în îndoitura cotului decât în pumn sau în palmă. Şerveţelele trebuie aruncate la coşul de gunoi după utilizare“, atrage atenţia medicul de familie Simona Fărcaş.

• Dacă eşti nevoit să ieşi din casă atunci când ai gripă, foloseşte masca de protecţie, care ajută la reţinerea secreţiilor respiratorii când strănuţi sau tuşeşti.

• Nu fuma şi evită să inhalezi fum de ţigară, pentru că agravează simptomee răcelii şi ale gripei.

• Nu consuma alcool şi cafea, pentru că deshidratează. Sfaturi pentru a previ infecţiile respiratorii Dacă vrei ca răceala sau gripa să stea departe de tine, este bine să respecţi recomandările medicilor privind igiena, alimementaţia şi stilul de viaţă. Spală-te cât mai des pe mâini Ştiai că peste 30% din bolile infecţioase se transmit prin mâini murdare? De aceea, este foarte important să ne spălăm pe mâini cât mai des.

„Spălatul pe mâini nu trebuie să fie doar o clătire rapidă, ci este indicat să dureze cel puţin 20 de secunde de fiecare dată. Mâinile trebuie să fie frecate una de cealaltă cu apă şi săpun în acest timp, după care săpunul de pe mâini se clăteşte cu apă din abundenţă. Apoi, mâinile se usucă bine, dacă este posibil cu prosoape de hârtie de unică folosinţă sau cu uscătorul cu aer cald“, recomandă medicul de familie Simona Fărcaş.

Igienizarea mâinilor este obligatorie înainte de a mânca, după suflarea nasului, după folosirea toaletei şi după ce ai mers cu mijloacele de transport în comun.

Atunci când nu ai posibilitatea să te speli pe mâini, poţi apela la şerveţelele umede dezinfectante pe bază de alcool. De asemenea, nu-ţi atinge cu mâna nasul, ochii sau gura, pentru că virusurile se pot transmite uşor astfel.

Este bine să menţii o distanţă de cel puţin un metru faţă de persoanele care prezintă simptome de răceală sau de gripă. Atunci când acest lucru nu este posibil, limitează timpul de contact. Îndepărtează-te de cei care tuşesc sau strănută şi nu frecventa locurile aglomerate.

Ce mai ajută

- Nu supraîncălzi camera în care dormi. Aeriseşte cât mai des.

- Odihneşte-te suficient; lipsa somnului slăbeşte imunitatea.

- Curăţă-ţi nasul cât mai des, pentru ca microbii să nu ajungă în sinusuri. Foloseşte apă de mare pentru igienizarea şi umidificarea mucoasei nazale.

- Sportul, practicat cu moderaţie, şi plămbările în natură fortifică imunitatea.