Ce înseamnă diagnosticul de cord mărit

1 2 jpg jpeg

Stresul, alimenta┼úia insuficient─â sua incorect─â ┼či lipsa ori abuzul de mi┼čcare pot provoca dezechilibre ├«n organismul uman ┼či implicit pot afecta ┼či sistemul cardiovascular.

Astfel, un cord m─ârit poate fi consecin┼úa dilat─ârii( l─ârgirea atriilor ┼či ventricolelor) sau hipertrofiei cardiace( ├«ngro┼čarea pere┼úilor cordului, ├«n special pere┼úii ventriculari deoarece atriile nu se hipertrofiaz─â).

Ce reprezint─â hipertrofia cardiac─â

Hipertrofia poate fi de 2 tipuri. ┼×i anume, excentric─â ├«n momentul ├«n care ├«ngro┼čarea pere┼úilor cardiaci este ├«nso┼úit─â de dilatare ┼či asta dator├óndu-se unei suprasolicit─âri de volum ┼či hipertrofia concentric─â ├«n care au loc suprasolicit─ârile de presiune cum se ├«nt├ómpl─â ├«n cazul stenozei cardiace.

În cazul în care în jurul inimii apar depuneri de grăsime sau se acumulează lichid în pericard avem de a face cu afecţiunea numită cardiomegalie.

Orice problemă apărută la nivelul sistemului cardiac se resimte asupra întregului organism.

Din ce cauz─â se poate m─âri cordul

Anumite probleme la nivelul sistemului cardiovascular pot contribui la mărirea cordului, astfel, dacă ai fost diagnosticat cu una din afecţiunile precum hiperrtensiune arterială, valvulopatii, boli cardiace congenitale, boli pulmonare obstructive ce în timp duc la complicaţia de cord pulmonar cronic sau insuficienţă cardiacă, există un risc mărit de a se instala afecţiunea definită ca fiind cord mărit.

Unele medicamente precum doxorubicina sau sulfonamidele pot favoriza apari┼úia acestei afec┼úiuni dar ┼či sarcina, o anemie cronic─â netratat─â, o uremie crescut─â ├«n s├ónge sau afec┼úiuni ale glandelor tiroidiene ├«n special hiper ┼či hipotiroidismul.

Inclusiv persoanele care fac sport de performan┼ú─â sunt predispuse la a se confrunta cu problema cordului m─ârit, afec┼úiune cunoscut─â ┼či sub denumirea de cordul atletului.

Afl─â care sunt cele mai bune legume ┼či fructe pentru o inim─â s─ân─âtoas─â AICI

Care sunt semnalele cordului m─ârit

De┼či de cele mai multe ori un cord m─ârit este asociat cu insuficien┼úa cardiac─â, acesta se poate manifesta prin simptome ca tuse la efort, durere toracic─â de natur─â cardiac─â, palpita┼úii dese, apari┼úia edemelor periferice manifestate prin cre┼čterea ├«n volum a picioarelor dar ┼či ficat m─ârit ┼či dureros.

├Än unele cazuri s-a observat ┼či prezen┼úa dispneei la efort sau chiar jugularele turgescente adic─â inflamarea venelor de la nivelul g├ótului.

Cum se tratează această afecţiune

├Än general tratamentul este adresat bolii care a cauzat m─ârirea cordului ┼či atunci este necesar ┼či un regim alimentar special ┼úinut sub atenta supraveghere a medicului curant. Este posibil─â ┼či administrarea de tratament medicamentos ┼či ├«n cel mai r─âu caz tratamentul chirurgical.