Ce înseamnă diagnosticul de cord mărit

1 2 jpg jpeg

Stresul, alimentaţia insuficientă sua incorectă şi lipsa ori abuzul de mişcare pot provoca dezechilibre în organismul uman şi implicit pot afecta şi sistemul cardiovascular.

Astfel, un cord mărit poate fi consecinţa dilatării( lărgirea atriilor şi ventricolelor) sau hipertrofiei cardiace( îngroşarea pereţilor cordului, în special pereţii ventriculari deoarece atriile nu se hipertrofiază).

Ce reprezintă hipertrofia cardiacă

Hipertrofia poate fi de 2 tipuri. Şi anume, excentrică în momentul în care îngroşarea pereţilor cardiaci este însoţită de dilatare şi asta datorându-se unei suprasolicitări de volum şi hipertrofia concentrică în care au loc suprasolicitările de presiune cum se întâmplă în cazul stenozei cardiace.

În cazul în care în jurul inimii apar depuneri de grăsime sau se acumulează lichid în pericard avem de a face cu afecţiunea numită cardiomegalie.

Orice problemă apărută la nivelul sistemului cardiac se resimte asupra întregului organism.

Din ce cauză se poate mări cordul

Anumite probleme la nivelul sistemului cardiovascular pot contribui la mărirea cordului, astfel, dacă ai fost diagnosticat cu una din afecţiunile precum hiperrtensiune arterială, valvulopatii, boli cardiace congenitale, boli pulmonare obstructive ce în timp duc la complicaţia de cord pulmonar cronic sau insuficienţă cardiacă, există un risc mărit de a se instala afecţiunea definită ca fiind cord mărit.

Unele medicamente precum doxorubicina sau sulfonamidele pot favoriza apariţia acestei afecţiuni dar şi sarcina, o anemie cronică netratată, o uremie crescută în sânge sau afecţiuni ale glandelor tiroidiene în special hiper şi hipotiroidismul.

Inclusiv persoanele care fac sport de performanţă sunt predispuse la a se confrunta cu problema cordului mărit, afecţiune cunoscută şi sub denumirea de cordul atletului.

Află care sunt cele mai bune legume şi fructe pentru o inimă sănătoasă AICI

Care sunt semnalele cordului mărit

Deşi de cele mai multe ori un cord mărit este asociat cu insuficienţa cardiacă, acesta se poate manifesta prin simptome ca tuse la efort, durere toracică de natură cardiacă, palpitaţii dese, apariţia edemelor periferice manifestate prin creşterea în volum a picioarelor dar şi ficat mărit şi dureros.

În unele cazuri s-a observat şi prezenţa dispneei la efort sau chiar jugularele turgescente adică inflamarea venelor de la nivelul gâtului.

Cum se tratează această afecţiune

În general tratamentul este adresat bolii care a cauzat mărirea cordului şi atunci este necesar şi un regim alimentar special ţinut sub atenta supraveghere a medicului curant. Este posibilă şi administrarea de tratament medicamentos şi în cel mai rău caz tratamentul chirurgical.