Ce greşeli faci când te speli pe dinţi

2 jpg jpeg

Deşi nu sunt ştiinţe exacte, alegerea periuţei de dinţi şi modalitatea în care se efectuează periajul dentar sunt lucruri esenţiale când vine vorba de îngrijirea orală. Cariile, dar şi alte probleme dentare, pot fi puse pe seama unor greşeli ce ţin de igiena orală. Medicul stomatolog Andrei Tîrpea ne spune care sunt cele mai frecvente greşeli de periaj. Nu ai ales o periuţa bună Nu puţine sunt situaţiile când ne cumpărăm periuţa de dinţi în funcţie de aspectul ei, dar şi de preţ. Criterii care nu sunt tocmai recomandate, spun stomatologii.

„Fie că e prea moale, fie prea dură periuţa pentru gingiile tale, acest fapt nu este benefic sănătăţii orale. Deşi majoritatea consideră că perii mai duri o să curăţe suprafaţa dinţilor mai bine, mulţi medici stomatologi spun că firele moi sunt mai potrivite pentru o curăţare dentară corectă. Important este ca periuţa să fie aleasă şi în funcţie de dimensiunea cavităţii bucale, dar şi periajul să nu fie extrem de agresiv“, explică Andrei Tîrpea, medic specialist stomatologie generală la Clinica ATDent Medical, Bucureşti.

Una dintre pricipalele greşeli pe care le facem atunci când ne spălăm pe dinţi este că nu respectăm timpul necesar pentru ca dantura să fie curăţată corespunzător. Din grabă sau din neatenţie, multe persoane obişnuiesc să-şi perieze dinţii „pe repede înainte“.

„Durata prea mică a periajului dentar, mai exact sub 3 minute, şi neigienizarea cu periuţa a tuturor suprafeţelor dentare sunt doar câteva dintre greşelile care se fac frecvent. Şi faptul că uităm să ne periem şi limba, dar şi faţa internă a obrajilor intră în categoria obiceiurilor nu tocmai sănătoase“, spune medicul stomatolog.

Carcasele speciale, disponibile în comerţ, ne dau impresia că ne protejează mai bine periuţa de praf sau de microbi, însă lucrurile nu stau chiar aşa.

„Aceste recipiente speciale nu doar că menţin umeazeala, ci favorizează şi dezvoltarea bacteriilor sau îndoirea firelor. Ideal este ca periuţele de dinţi să fie depozitate într-un mediu uscat, fără ca perii să fie presaţi“, recomandă doctorul Andrei Tîrpea.

Indiferent dacă este vorba de periuţa de dinţi manuală sau de cea electrică, este indicat ca ea să fie păstrată cât mai departe de sursele de microbi, cum este vasul de toaletă.

Folosirea aceleiaşi periuţe timp îndelungat este total greşită. Indicat este să fie schimbată la 3 luni. Când se uzează, se pot acumula bacterii periculoase pentru cavitatea bucală. Periajul zilnic cu bicarbonat de sodiu sau cu sare în loc de pastă de dinţi este contraindicat, acestea fiind abrazive şi putând afecta smalţul.

Igienizarea cavităţii bucale nu se rezumă doar la periaj, ci trebuie să folosim şi aţa dentară, periuţe interdentare, apă de gură, duş bucal (mai ales la persoanele care au lucrări dentare).

Cea mai frecventă greşeală este perierea prin mişcări orizontale - în loc să fie îndepărtate placa bacteriană şi resturile alimentare, ele vor fi împinse între dinţi. Periajul corect se efectuează dinspre gingie înspre dinte.