Ce este vezica hiperactiv─â ┼či cum se trateaz─â

1 2 jpg jpeg

Sindromul vezicii urinare hiperactive este caracterizat prin nevoia frecvent─â de urinare ├«n timpul zilei ┼či a nop┼úii, urmat─â de pierderea involuntar─â a unei cantit─â┼úi de urin─â. Nevoia de urinare se datoreaz─â de regul─â contrac┼úiilor spastice involuntare ale mu┼čchiului detrusor al vezicii urinare. Dac─â ├«n mod normal, contrac┼úia mu┼čchiului are loc c├ónd vezica este plin─â (300-350 de ml), ├«n cazul sindromului vezicii urinare hiperactive, contrac┼úia are loc mai des, chiar ┼či la un volum de 100 de ml de urin─â. ├Än unele situa┼úii, afec┼úiunea este ├«nso┼úit─â ┼či de diagnosticul de incontinen┼ú─â urinar─â. Nevoia urin─ârii dese poate duce chiar ┼či la perturbarea programului din timpul zilei ┼či cel al somnului din timpul nop┼úii, astfel afect├ónd via┼úa persoanei ├«n cauz─â.

Vizita la medic, încă de la primele semne

Principala cauz─â a sindromului vezicii urinare hiperactive este lipsa func┼úion─ârii eficiente a mu┼čchiului detrusor. Traumatismele abdominale, litiazele vezicale, bolile neourologice (scleroza multipl─â, Parkinson) ┼či reac┼úiile adverse la unele medicamente pot duce la apari┼úia acestei boli. ├Änc─â de la primele semne, pacientul trebuie s─â consulte medicul de familie, fie cel urolog, pentru a primi tratamentul corespunz─âtor. F─âr─â tratamentul indicat de specialist, boala se poate complica ┼či devine mai greu de tratat. Printre investiga┼úiile pe care medicul le face pentru a putea pune diagnosticul de vezic─â urinar─â hiperactiv─â se num─âr─â ┼či: testele de efort (pentru a putea vedea dac─â apare incontinen┼úa urinar─â ├«n timpul efortului), uroflowmetria (urinarea ├«ntr-un aparat special) ┼či cistomanometria (m─âsurarea presiunii exercitate de mu┼čchii vezicali).

Toxina botulinic─â, tratament pentru vezica urinar─â hiperactiv─â

Tratamentul pentru sindromul vezicii urinare hiperactive este dat ├«n func┼úie de stadiul bolii. ├Än prim─â faz─â, specialistul va ├«ncerca s─â g─âseasc─â ┼či s─â trateze cauza afec┼úiunii, cu ajutorul antibioticelor, a medicamentelor pentru tonifierea sfincterului sau a altor dispozitive speciale pentru a antrena ┼či sus┼úine mu┼čchii bazinului. Pe l├óng─â acestea, se mai pot injecta anumite substan┼úe ├«n ┼úesutul vezicii ┼či se pot efectua chiar ┼či interven┼úii chirurgicale pentru refacerea mu┼čchilor, ligamentelor ┼či chiar repozi┼úionarea vezicii. Un alt tratament pentru sindromul vezicii urinare hiperactive este ┼či injec┼úia cu colagen sau toxin─â botulinic─â. O singur─â injectare cu toxin─â botulinic─â ├«n vezica urinar─â poate duce la ameliorarea simptomelor. ├Äns─â efectul nu este unul de lung─â durat─â (9 luni).

Sfaturi: - consum─â c├ót mai pu┼úine lichide ┼či mergi la baie pentru a urina ├«nainte de culcare; - evit─â ├«n ultima partea a zilei m├ónc─ârurile condimentate ┼či dulciurile; - evit─â fumatul ┼či alcoolul; - practic─â exerci┼úiile Kegel pentru a avea mai mult control asupra vezicii urinare.