Ce este sindromul metabolic şi cum ne afectează

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au studiat intens metabolismul uman şi în urma unui studiu au ajuns la concluzia că mai ales femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani pot să se confrunte cu sindromul metabolic, afirmă dr. Aruna D. Pradhan, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul universităţii. Sindromul metabolic este responsabil de creşterea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare cât şi a diabetului.

Ce reprezintă acest sindrom?

O dereglare metabolică care se caracterizează prin mărirea circumferinţei taliei atât la femei cât şi bărbaţi, un nivel crescut al colesterolului, al glicemiei dar şi al trigliceridelor. Dacă observi că ai început să ai probleme cu tensiunea fie că este mult prea oscilantă sau se regăseşti în valori mai mari de 130/85 mmHg atunci este necesar să mergi la medicul specialist pentru mai multe investigaţii medicale.

Sindromul metabolic este advertismentul organismului tău că ceva nu este în regulă şi că nu mai poate face tensiunilor acumulate.

Un stil de viaţă dezorganizat, cu o alimentaţie deficitară, lipsa sportului şi a odihnei duc la dezechilibre atât la nivel mintal cât şi fizic.

Află cum poţi slăbi cu ajutorul carbohidraţilor buni AICI

Mai afectate sunt femeile de acest sindrom

Potrivit dr. Pradhan, femeile sunt mult mai predispuse la a dezvolta sindromul metabolic deoarece mai ales după instalarea menopauzei, femeile au tendinţa de a lua în greutate, iar felul în care orrganismul distribuie ţesutul adipos are de suferit.

În plus, în această perioadă nivelul de estrogen scade, iar pericolul de acumulare de ţesut adipos în jurul taliei este foarte mare. În felul acesta ţesutul adipos din zona abdonială creşte cu mult riscul de a suferi un infarct.

Dezechilibrele hormonale sunt adesea responsabile de schimbările majore ale organismului într-un timp scurt şi cu efecte pe termen lung.

Cum previi sindromul metabolic?

Cea mai bună soluţie este să ai grijă de sănătatea ta cât mai mult cu putinţă şi de la vârste tot mai fragede, atât în ceea ce priveşte alimentaţia cât şi mişcarea.

Monitorizarea constantă a nivelului de colesterol şi de trigliceride mai ales în cazul în care există persoane în familie care se confruntă cu această problemă.

Psihologul Rebecca Pearl, de la Universitatea din Pennsylvania este de părere că o imagine de sine scăzută este responsabilă cu diminuarea nivelului de cortizon din organism, în felul acesta se produc inflamaţii şi creşte apetitul pentru alimentele nesănătoase, aspect care inevitabil duce la acumularea de surplus adipos.

Cu cât este mai bună imaginea de sine şi faci mai multă mişcare cu atât mai mică este şansa să dezvolţi sindromul metabolic.

O imunitate bună va ţine la distanţă problemele de sănătate, astfel că este necesar să acorzi o atenţie sporită stilului tău de viaţă. Nu lăsa pe mâine ora de spor de astăzi şi nu te bază că faci mişcare pentru a trişa în dieta ta.

Fii echilibrat şi menţine-ţi sănătatea!