Ce este hipertensiunea arteriala? Cea mai frecventa boala a omului modern
Tensiunea arteriala este o afectiune de care sufera tot mai multa lume, si daca este lasata netratata, poate duce la deteriorarea inimii, vaselor de sange, rinichilor, dar si a altor parti din corp. Pentru a o pastra sub control, este esential sa schimbi stilul de viata si dieta.
Expertii recomanda ca persoanele cu tensiune arteriala crescuta sa aiba o dieta echilibrata si hranitoare, sa reduca aportul de sodiu, sa nu mai bea atat de multa cafea, sa practice exercitii in mod regulat, sa urmareasca greutatea corporala si sa reduca stresul.
”Barbati din ce in ce mai tineri fac accidente vasculare sau vreun infarct iar lumea se mira pentru ca, nu-i asa, din exterior nu se vedeau semne de boala.
Necazul e ca inima nu doare iar tensiunea crescuta, chiar daca nu se simte, pana la urma tot face "poc" undeva. Acumulam ganduri si griji, nopti nedormite si sarcini epuizante crezand ca ele nu lasa urme, ca suntem suficient de puternici sa le caram pe toate, asemenea magarului Agripinei din Fefeleaga. si cand Bator se prabuseste neputincios, tot noi ne miram de unde a mai aparut si problema asta?!
Semne ar fi, dar trebuie sa le vedem si sa le luam in serios, tocmai pentru ca ele arata, asemenea unui barometru, cat de tare/mult a crescut presiunea. si atunci n-ar fi rau sa ne oprim, sa avem grija de noi inainte sa facem”poc".
Ce este hipertensiunea arteriala? Cea mai frecventa boala a omului modern si, in acelasi timp, cea mai misterioasa. Pentru ca nu stim de unde vine, care ii sunt cauzele, si nici vindecare definitiva nu exista. Ce stim este ca are nevoie de tratament cronic(pe viata) si ca, mai devreme sau mai tarziu, majoritatea populatiei o are/face.
In mod normal sangele circula prin organism cu o anume presiune(140/90 mm coloana mercur), asa fiind asigurat transportul de oxigen si nutrienti la fiecare celula. Cresterea acestei presiuni impiedica "aprovizionarea" optima si de aici pot aparea complicatii grave(cardiace, respiratorii, renale, cerebrale).
De ce ne creste tensiunea? Greu de raspuns! Cert este ca varsta are un cuvant greu de spus, din moment ce jumatate din populatia de peste 60 ani are hipertensiune. Sa vina "la pachet" odata cu varsta, ca semn de imbatranire? Atunci cum se explica infarctul si AVC-ul aparute la 40 de ani? Se vede treaba ca, pe langa varsta, mai exista niste factori de risc:
- mostenirea genetica sau ce istorie are familia din care provii
- excesul de grasime, mai ales pe burta- 55% dintre barbatii cu obezitate abdominala au si hipertensiune!
- colesterol total si trigliceride crescute, cu fractia LDL mare si fractia HDL mica- 40% dintre hipertensivi au colesterolul peste 240mg/dl
- stresul determina sinteza de adrenalina si automat creste tensiunea arteriala
- consumul de alcool (mai mult de 1-2 pahare/zi) si fumatul au impact direct, negativ pe tensiune
- sedentarismul favorizeaza excesul ponderal, acumularea stresului si a colesterolului, deci hipertensiunea
- excesul de sare din alimentatie determina cresterea automata a tensiunii arteriale, mai ales dupa varsta de 50 ani.
Asadar traim cu securea deasupra capului? Nu e cazul sa dramatizam, dar nici indiferenti nu putem fi. Pentru ca ce ne arata tensiunea este un nivel real si cinstit al calitatii vietii noastre. Fie ca vrem sa o recunoastem sau nu, lipsa grijii fata de propria persoana se poate masura cu un tensiometru. Primim instantaneu diagnosticul pozitiv si pentru lipsa de miscare si pentru alimentatia dezechilibrata si pentru stresul cronic. Iar daca nu o luam in serios, nu o consideram un semnal de alarma, o sa ne coste...nu degeaba hipertensiunea este numita "ucigasul din umbra" al omului modern Mostenirea genetica n-o putem schimba, insa suntem responsabili pentru ce alegem sa facem cu viata noastra” a explicat medicul Mihaela Bilic pe contul sau de Facebook.