Ce este boala celiacă!
”Pacientul dezvoltă o reacţie imuno-alergică şi apare un fenomen grav de mal absorbţie care îl duce la o diaree foarte severă şi scădere ponderală care poate avea risc vital. Intoleranţa la gluten apare pe un fond de predispoziţie genetică şi pe acest fond ea se dezvoltă în 3 grupe de vârstă. La nou născut, unde boala este foarte gravă, adultul tânăr în decada a 3-a şi uneori apare şi în decada a 6-a sau a 7-a” a explicat medicul gastroenterolog Gabriel Constantinescu, la Antena1.
Chiar dacă nu suferi de boală celiacă (reacţia sistemului imunitar la gluten), este bine să ţii regim dacă prezinţi anumite simptome care ar putea arăta că ai o sensibilitate la gluten (o proteină găsită în grâu, orz, ovăz şi secară).
Printre acestea se numără: durerile abdominale, diareea sau constipaţia cronică, furnicăturile la nivelul membrelor superioare şi inferioare, oboseala, infertilitatea sau densitatea osoasă mică. Singura metodă de tratament constă în dieta fără gluten, care trebuie ţinută întreaga viaţă, înseamnând că vor putea fi consumate doar anumite alimente.
Porumbul, cereala fără gluten
Dacă ţii dietă fără gluten, acest lucru nu înseamnă că trebuie să excluzi din meniul tău cerealele. Poţi consuma fără restricţii quinoa, mei, amarant, mălai, hrişcă, porumb şi tapioca, în diverse combinaţii, asigurându-te că nu conţin urme de gluten. Aşadar, nu uita să verifici eticheta!
Ai grijă la alimentele contaminate
Contaminarea încrucişată se referă la contactul alimentelor fără gluten cu cele care conţin această proteină. Chiar şi o cantitate mică poate creşte riscul apariţiei inflamaţiilor. De aceea, se recomandă curăţarea suprafeţelor de gătit înainte de a le folosi, depozitarea alimentelor în recipiente separate, pe care le poţi eticheta pentru a le putea distinge mai uşor.