Ce difereţe există între diabetul de tip I şi cel de tip II

1 2 jpg jpeg

Cu toate acestea, s-au creat o mulţime de confuzii între cele două tipuri de diabet. Singurul lucru pe care îl au în comun cele două afecţiuni este faptul că ambele implică incapacitatea organismului de a regla nivelul de zahăr din sânge.

Iată cinci diferenţe majore între diabetul de tip I şi cel de tip II!

Diabetul de tip I este o boală autoimună, iar tipul II nu

Diabetul zaharat se declanşează atunci când organismul are probleme cu insulina, un hormon care contribuie la conversia zahărului din alimente în energie. Atunci când corpul nu mai secretă suficientă insulină, zahărul se acumulează în sânge şi creează probleme de sănătate.

Atât persoanele cu diabet de tip I cât şi cele care suferă de diabet de tip II se confruntă cu această problemă. Diferenţa constă în faptul că persoanele cu diabet de tip I nu secretă deloc insulină şi asta pentru că este o boală autoimună: sistemul imunitar atacă şi distruge celulele care produc insulină la nivelul pancreasului. Nimeni nu ştie exact ce declanşează această boală, fiind suspectaţi factori genetici predispozanţi.

În cazul bolnavilor cu diabet de tip II, corpul acestora produce insulină, însă nu suficient cât să susţină funcţiile organismului. Există, de asemenea, şi un deficit în utilizarea acesteia (insulinorezistenţă).

În cele mai multe cazuri, diabetul de tip 2 este asociat cu sindromul metabolic (obezitate abdominală, nivel crescut de grăsimi în sânge, hipertensiune).

Tratamentul cu insulină este obligatoriu în caz de diabet de tip I, iar cel pentru tipul II poate varia

Pentru că organismul lor nu produce deloc insulină, bolnavii cu diabet de tip I trebuie să primească tratament zilnic cu insulină pentru a supravieţui. În ceea ce priveşte diabetul de tip II, este nevoie de scăderea în greutate (ceea ce are ca efect o mai bună utilizare a insulinei), adoptarea unei diete echilibrate (săracă în grăsimi şi cu consum echilibrat de carbohidraţi), activitate fizică (30 de minute de mişcare zilnic), monitorizarea sau tratarea tensiunii şi a colesterolului.

Pericolul hipoglicemiei este mai comun în cazul diabetului de tip I

Excesul de zahăr din sânge este periculos, însă la fel este şi un nivel prea scăzut al glucozei (hipoglicemie), întrucât poate provoca stări de slăbiciune, ameţeli, transpiraţii sau tremurături. În cazuri severe, hipoglicemia poate pune viaţa în pericol.

Hipoglicemia este mai frecventă pentru cei cu diabet de tip I, astfel că dozele de insulină trebuie calculate cu atenţie, pe baza aportului alimentar şi a nivelului de activitate.

În cazul în care apar simptome de hipoglicemie, trebuie luate măsuri pentru a ridica nivelul zahărului din sânge: se va bea un pahar de suc, se va mânca o bomboană sau o tabletă cu glucoză.

Dulciurile, un pericol pentru bolnavii de diabet de tip II

În timp ce persoanele cu diabet de tip I pot consuma tot ceea ce îşi doresc atât timp cât îşi dozează corect insulina, bolnavii de diabet de tip II trebuie să fie extrem de precauţi cu alimentaţia, întrucât orice exces alimentar sau dulciurile pot determina creşterea în greutate, inclusiv obezitate.

Diabetul de tip I, mai frecvent în copilărie sau la adulţii tineri

În cele mai multe cazuri, diabetul de tip I apare în copilărie sau la adulţii tineri, însă poate surveni la orice vârstă, în timp ce riscul de diabet II apare mai ales după 45 de ani.