Ce diferen┼úe sunt ├«ntre cancerul de piele ┼či psoriazis

Psoriazisul este una din afecţiunile pielii, de natură cronică care determină o accelerare a procesului de producere a celulelor, astfel determinând apariţia unor plăci la nivelul pielii.

Zonele afectate sunt dispuse la mâncărimi, inflamaţii sau chiar pot fi dureroase.

Spre deosebire de cancerul de piele, care apare ca urmare a dezvolt─ârii celulelor canceroase la nivel cutanat.

Ambele afecţiuni se bazează pe o dezvoltare anormală a celulelor organismului.

Forme de manifestare a cancerului de piele

2 jpg jpeg

Spre deosebire de psoriazis, cancerul de piele cunoa┼čte trei tipuri de manifestare ┼či anume: carcinom bazo-celular, carcinom scuamo-celular ┼či melanom, acesta din urm─â fiind cel mai periculos, chiar dac─â cel mai des ├«nt├ólnite sunt primele dou─â forme. Aceast─â afec┼úiune se va dezvolta ├«n principiu, ├«n zonele care au fost cel mai des expuse radia┼úiilor solare, deci zone precum fa┼úa, capul, m├óinile, pieptul ┼či bra┼úele.

De cele mai multe ori cancerul de piele nu are simptome, motiv pentru care depistarea sa poate fi destul de dificil─â, diagnosticul fiind oferit atunci c├ónd deja se manifest─â prin umfl─âturi sau zone dezvoltate anormal la nivelul cutanat av├ónd un aspect uneori u┼čor perlat sau chiar lucios, ori o textur─â ferm─â sau b─ât─âtorit─â. Nici tegumentul nu este un aspect pe care s─â ├«l ignori, adesea acesta capat─â o culoare ciudat─â de violet, galben ori albastru, prezent├ón ┼či o crust─â u┼čor solzoas─â ce poate s├óngera.

Dac─â ai observat apari┼úia unei aluni┼úe sau modificarea culorii ei nu am├óna ┼či mergi la medicul specialist.

Pentru tratarea cancerului de piele se apeleaz─â la interven┼úia chirurgical─â pentru a ├«ndep─ârta zonele unde celulele canceroase s-au dezvoltat, urmat─â fiind ulterior de radio ┼či chimioterapie.

Afl─â care este leg─âtura dintre psoriazis ┼či disfunc┼úiile erectile AICI

Psoriazisul poate afecta mai multe zone simultan

1 2 jpg jpeg

Din păcate această afecţiune poate cuprinde mai multe zone din corp simultan, zonele cele mai frecvente fiind coatele, genunchii, picioarele.

Zonele ├«nro┼čite treptat se vor acoperi cu scuame argintii, ┼či mici zone vor avea un aspect solzos, pielea usc├óndu-se, cr─âp├ónd ┼či ├«ntr-un final apare s├óngerarea, ├«nso┼úit─â de senza┼úia de m├ónc─ârime, arsur─â sau chiar inflama┼úie.

Fiind o afec┼úiune autoimun─â, simptomele psoriazisului pot fi doar ameliorare ┼či nu tratate.

Astfel c─â, se poate recomanda un tratament pe baz─â de creme ┼či lo┼úiuni ce merg aplicate exact pe zona afectat─â, terapia cu lumin─â ┼či radia┼úii ultraviolete dar ┼či administrarea de medicamente pe cale oral─â sau injectabil─â.