Ce diferenţe sunt între cancerul de piele şi psoriazis

Psoriazisul este una din afecţiunile pielii, de natură cronică care determină o accelerare a procesului de producere a celulelor, astfel determinând apariţia unor plăci la nivelul pielii.

Zonele afectate sunt dispuse la mâncărimi, inflamaţii sau chiar pot fi dureroase.

Spre deosebire de cancerul de piele, care apare ca urmare a dezvoltării celulelor canceroase la nivel cutanat.

Ambele afecţiuni se bazează pe o dezvoltare anormală a celulelor organismului.

Forme de manifestare a cancerului de piele

2 jpg jpeg

Spre deosebire de psoriazis, cancerul de piele cunoaşte trei tipuri de manifestare şi anume: carcinom bazo-celular, carcinom scuamo-celular şi melanom, acesta din urmă fiind cel mai periculos, chiar dacă cel mai des întâlnite sunt primele două forme. Această afecţiune se va dezvolta în principiu, în zonele care au fost cel mai des expuse radiaţiilor solare, deci zone precum faţa, capul, mâinile, pieptul şi braţele.

De cele mai multe ori cancerul de piele nu are simptome, motiv pentru care depistarea sa poate fi destul de dificilă, diagnosticul fiind oferit atunci când deja se manifestă prin umflături sau zone dezvoltate anormal la nivelul cutanat având un aspect uneori uşor perlat sau chiar lucios, ori o textură fermă sau bătătorită. Nici tegumentul nu este un aspect pe care să îl ignori, adesea acesta capată o culoare ciudată de violet, galben ori albastru, prezentân şi o crustă uşor solzoasă ce poate sângera.

Dacă ai observat apariţia unei aluniţe sau modificarea culorii ei nu amâna şi mergi la medicul specialist.

Pentru tratarea cancerului de piele se apelează la intervenţia chirurgicală pentru a îndepărta zonele unde celulele canceroase s-au dezvoltat, urmată fiind ulterior de radio şi chimioterapie.

Află care este legătura dintre psoriazis şi disfuncţiile erectile AICI

Psoriazisul poate afecta mai multe zone simultan

1 2 jpg jpeg

Din păcate această afecţiune poate cuprinde mai multe zone din corp simultan, zonele cele mai frecvente fiind coatele, genunchii, picioarele.

Zonele înroşite treptat se vor acoperi cu scuame argintii, şi mici zone vor avea un aspect solzos, pielea uscându-se, crăpând şi într-un final apare sângerarea, însoţită de senzaţia de mâncărime, arsură sau chiar inflamaţie.

Fiind o afecţiune autoimună, simptomele psoriazisului pot fi doar ameliorare şi nu tratate.

Astfel că, se poate recomanda un tratament pe bază de creme şi loţiuni ce merg aplicate exact pe zona afectată, terapia cu lumină şi radiaţii ultraviolete dar şi administrarea de medicamente pe cale orală sau injectabilă.