Ce cauzează tusea cronică şi când să mergi la medic

1 2 jpg jpeg

O tuse cronică este aceea care persistă mai mult de trei săptămâni şi care este însoţită de accese nocturne şi de anxietate. În cazul în care, pe lângă tuse, ai febră, simţi dureri în piept, transpiri noaptea sau tuşeşti cu sânge, e indicat să mergi imediat la medic, pentru că poate fi vorba de afecţiuni grave.

Dacă nu ai simptomele de mai sus, tusea cronică poate avea motive mai puţin îngrijorătoare. De exemplu, dacă îţi curge nasul frecvent, din cauza unor alergii, a frigului sau a anumitor condimente din mâncare, o parte din mucus se scurge în interior pe gât, ceea ce te poate face să tuşeşti. După o răceală, chiar dacă nu-ţi mai curge nasul şi ai scăpat şi de durerile în gât, poţi rămâne o vreme cu o tuse uscată necontagioasă.

O altă cauză a acestei probleme este astmul, mai ales dacă persoana afectată este supusă unor factori declanşatori precum praful, mucegaiul, polenul sau aerul poluat. De asemenea, boala de reflux gastroesofagian poate fi o cauză a tusei cronice. Acidul care urcă din stomac în gât irită esofagul, ceea ce duce de multe ori la accese de tuse.

Inhibitorii de conversie a angiotensiunei, prescrişi pe scară largă pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, au ca reacţie adversă tusea. Dacă persoana care ia aceste medicamente are doar o tuse uscată, de intensitate moderată, care nu-i afectează calitatea vieţii, poate continua tratamentul cu aceste antihipertensive. Dacă, însă, accesele de tuse sunt severe şi deranjante, e bine ca pacientul să discute cu medicul pentru a i se prescrie alte medicamente antihipertensive.

Tusea permanentizată afectează şi mulţi fumători, care suferă de bronşită cronică din cauza acestui viciu. E bine ca fumătorii să meargă la controale regulate la pneumolog, pentru a fi siguri că nu au dezvoltat alte afecţiuni, precum bronhopneumopatia cronică sau emfizemul pulmonar.