Ce boli te fac să sforăi?

Aproximativ 45 la sută din europeni sforăie, afirmă specialiştii. Dacă faci parte din această categorie, este bine să ştii că din cauza sforăitului ai un somn agitat, iar lipsa odihnei suficiente te poate îmbolnăvi.
Ce riscuri prezinţi?
O complicaţie serioasă a sforăitului este oprirea respiraţiei în timpul somnului pentru câteva secunde, la intervale mai mici sau mai mari de timp, ce determină scăderea concentraţiei de oxigen în sânge (apnee). Acestea nu sunt însă singurele neplăceri pe care le creează.
Apneea determină dureri de cap, transpiraţie în timpul nopţii, pierderi de memorie, lipsă de concentrare, oboseală, somnolenţă în timpul zilei şi sângerări nazale.
Din cauza apneei cresc şi riscurile de boli cardiovasculare: hipertensiune, insuficienţă cardiacă, chiar infarct. În situaţia în care te confrunţi cu această afecţiune, se impune un control medical. Tratamentul constă în purtarea unui aparat nazal în timpul somnului.
Te-ar mai putea interesa şi:
- Schimbarea din dietă care ,,alungă" sforăitul
- Ai probleme cu sforăitul? Aici găseşti soluţiile!
- Cât de periculos este sforăitul la copii
Specialiştii de la Centrul de Cercetare a Problemelor Somnului din cadrul Spitalului Henry Ford, Detroit, au pus la punct şi o pilulă antisforăit. Administrată zilnic, aceasta i-ar putea ajuta pe bărbaţi să nu mai sforăie. Testele preliminare, efectuate pe aproximativ 40 de bărbaţi, au arătat că pastila scade cu 40 la sută simptomele de apnee.
Este bine să ştii când este vorba despre sforăit normal şi când e vorba de cel cronic. Una dintre cauzele cel mai des întâlnite ale sforăitului este congestia nazală, ce se întâlneşte în cazul în care ai răcit sau eşti alergic.
Explicaţia este simplă: vasele sanguine de la nivelul nasului se inflamează, iar respiraţia devine dificilă. Pe de altă parte, deviaţia de sept, polipii, amigdalele inflamate sunt factori determinanţi ai sforăitului cronic. Cea mai bună modalitate de a scăpa de această afecţiune este corectarea prin intervenţie chirurgicală ORL.
Benzile nazale sunt cea mai simplă metodă la care poţi apela pentru a combate sforăitul, datorită modului de aplicare. Banda nazală ridică nările cu blândeţe, mărind deschiderea căilor nazale, şi permite persoanei care foloseşte produsul să respire pe nas, şi nu pe gură.
Specialiştii afirmă că această metodă ameliorează instantaneu congestia nazală şi reduce sforăitul în proporţie de 75 la sută. Dacă această idee nu te încântă, poţi apela la sprayul antisforăit. Acesta are efect de la prima aplicare. Specialiştii afirmă că, după 30 de zile de la administrare, sprayul reduce sonoritatea sforăitului şi îmbunătăţeşte considerabil calitatea somnului.
Cum afectează viaţa de cuplu?
Aproximativ 80% din cuplurile în care unul dintre parteneri sforăie dorm periodic în camere separate şi aproximativ nouă din zece afirmă că relaţia lor ar avea de câştigat dacă nu ar avea această problemă. Partenerii persoanelor care sforăie dorm, în medie, cu doi ani mai puţin de-a lungul vieţii, arată un studiu făcut pe 2.000 de subiecţi.
Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte
Sforăitul apare atunci când fluxul de aer inspirat prin gură sau nas este perturbat, iar ţesuturile căilor aeriene vibrează, producând un zgomot caracteristic. Dacă sforăitul se agravează, se recomandă consultul de specialitate (ORL-ist, pneumolog, neurolog).
Polisomnografia este o investigaţie pentru stabilirea diagnosticului tulburărilor din timpul somnului. Tratamentul poate fi chirurgical sau nechirurgical, în funcţie de factorii determinanţi. Netratat, sforăitul poate duce la o serie de probleme de sănătate cum ar fi: creşterea tensiunii arteriale sistemice şi pulmonare, insuficienţă cardiacă, aritmii, ischemie cardiacă, creşterea riscului accidentelor vasculare cerebrale.