Ce boli te fac s─â sfor─âi?

1 2 jpg jpeg

Aproximativ 45 la sut─â din europeni sfor─âie, afirm─â speciali┼čtii. Dac─â faci parte din aceast─â categorie, este bine s─â ┼čtii c─â din cauza sfor─âitului ai un somn agitat, iar lipsa odihnei suficiente te poate ├«mboln─âvi.

Ce riscuri prezinţi?

O complicaţie serioasă a sforăitului este oprirea respiraţiei în timpul somnului pentru câteva secunde, la intervale mai mici sau mai mari de timp, ce determină scăderea concentraţiei de oxigen în sânge (apnee). Acestea nu sunt însă singurele neplăceri pe care le creează.

Apneea determin─â dureri de cap, transpira┼úie ├«n timpul nop┼úii, pierderi de memorie, lips─â de concentrare, oboseal─â, somnolen┼ú─â ├«n timpul zilei ┼či s├ónger─âri nazale.

Din cauza apneei cresc ┼či riscurile de boli cardiovasculare: hipertensiune, insuficien┼ú─â cardiac─â, chiar infarct. ├Än situa┼úia ├«n care te confrun┼úi cu aceast─â afec┼úiune, se impune un control medical. Tratamentul const─â ├«n purtarea unui aparat nazal ├«n timpul somnului.

Te-ar mai putea interesa ┼či:

- Schimbarea din diet─â care ,,alung─â" sfor─âitul

- Ai probleme cu sfor─âitul? Aici g─âse┼čti solu┼úiile!

- Cât de periculos este sforăitul la copii

Speciali┼čtii de la Centrul de Cercetare a Problemelor Somnului din cadrul Spitalului Henry Ford, Detroit, au pus la punct ┼či o pilul─â antisfor─âit. Administrat─â zilnic, aceasta i-ar putea ajuta pe b─ârba┼úi s─â nu mai sfor─âie. Testele preliminare, efectuate pe aproximativ 40 de b─ârba┼úi, au ar─âtat c─â pastila scade cu 40 la sut─â simptomele de apnee.

Este bine s─â ┼čtii c├ónd este vorba despre sfor─âit normal ┼či c├ónd e vorba de cel cronic. Una dintre cauzele cel mai des ├«nt├ólnite ale sfor─âitului este congestia nazal─â, ce se ├«nt├ólne┼čte ├«n cazul ├«n care ai r─âcit sau e┼čti alergic.

Explicaţia este simplă: vasele sanguine de la nivelul nasului se inflamează, iar respiraţia devine dificilă. Pe de altă parte, deviaţia de sept, polipii, amigdalele inflamate sunt factori determinanţi ai sforăitului cronic. Cea mai bună modalitate de a scăpa de această afecţiune este corectarea prin intervenţie chirurgicală ORL.

Benzile nazale sunt cea mai simpl─â metod─â la care po┼úi apela pentru a combate sfor─âitul, datorit─â modului de aplicare. Banda nazal─â ridic─â n─ârile cu bl├ónde┼úe, m─ârind deschiderea c─âilor nazale, ┼či permite persoanei care folose┼čte produsul s─â respire pe nas, ┼či nu pe gur─â.

Speciali┼čtii afirm─â c─â aceast─â metod─â amelioreaz─â instantaneu congestia nazal─â ┼či reduce sfor─âitul ├«n propor┼úie de 75 la sut─â. Dac─â aceast─â idee nu te ├«nc├ónt─â, po┼úi apela la sprayul antisfor─âit. Acesta are efect de la prima aplicare. Speciali┼čtii afirm─â c─â, dup─â 30 de zile de la administrare, sprayul reduce sonoritatea sfor─âitului ┼či ├«mbun─ât─â┼úe┼čte considerabil calitatea somnului.

Cum afectează viaţa de cuplu?

Aproximativ 80% din cuplurile ├«n care unul dintre parteneri sfor─âie dorm periodic ├«n camere separate ┼či aproximativ nou─â din zece afirm─â c─â rela┼úia lor ar avea de c├ó┼čtigat dac─â nu ar avea aceast─â problem─â. Partenerii persoanelor care sfor─âie dorm, ├«n medie, cu doi ani mai pu┼úin de-a lungul vie┼úii, arat─â un studiu f─âcut pe 2.000 de subiec┼úi.

Doctor Click! S─ân─âtate v─â sf─âtuie┼čte

Sforăitul apare atunci când fluxul de aer inspirat prin gură sau nas este perturbat, iar ţesuturile căilor aeriene vibrează, producând un zgomot caracteristic. Dacă sforăitul se agravează, se recomandă consultul de specialitate (ORL-ist, pneumolog, neurolog).

Polisomnografia este o investiga┼úie pentru stabilirea diagnosticului tulbur─ârilor din timpul somnului. Tratamentul poate fi chirurgical sau nechirurgical, ├«n func┼úie de factorii determinan┼úi. Netratat, sfor─âitul poate duce la o serie de probleme de s─ân─âtate cum ar fi: cre┼čterea tensiunii arteriale sistemice ┼či pulmonare, insuficien┼ú─â cardiac─â, aritmii, ischemie cardiac─â, cre┼čterea riscului accidentelor vasculare cerebrale.