Ce boli ascunde slăbirea bruscă
Scăderea în greutate este un simptom comun al mai multor afecţiuni şi numai un medic poate evalua totalitatea manifestărilor care să ducă la un diagnostic exact. De obicei, pierderea în greutate este asociată cu afecţiuni ale sistemul digestiv.
Greutatea corporală depinde de mai mulţi factori: aportul de calorii, starea generală de sănătate, vârsta, asimilarea nutrienţilor, etc. Dacă aţi ajuns la vârsta a doua, greutatea ar trebui să rămână relativ constantă de la an la an.
Totuşi, dacă pierdeţi în mod neaşteptat mai mult de 5 kg, adică 5% din masa corporală sau dacă scăderea în greutate este continuă, atunci există un risc foarte ridicat ca această situaţie să fie provocată de o patologie. Iată bolile care provoacă pierderea în greutate!
Depresiile
Depresiile şi alte tulburări psihice scad pofta de mâncare şi duc, în general, la o scădere semnificativă în greutate, într-un interval scurt de timp. Acelaşi efect îl au asupra organismului oboseala cronică şi stresul, care influenţează nivelul leptinei, hormonul ce controlează apetitul.
Diabetul zaharat
Diabetul provoacă scăderea bruscă a greutăţii, în special la tineri. Slăbirea anormală este însoţită de setea accentuată şi de creşterea cantităţii de urină. Astfel, prin urină se pierde o cantitate mare de zahăr, aproximativ o jumătate de kilogram (echivalentul a 2.000 kcal).
Hipertiroidism
Hipertiroidismul poate avea drept consecinţă pierderea accelerată în greutate. Boala se caracterizează prin hiperactivitatea funcţiei glandei tiroide şi secreţia excesivă de hormoni tiroidieni.
Astfel, metabolismul este accelerat, ceea ce conduce la scăderea în greutate. Alte simptome ale afecţiunii sunt oboseala, tulburări de somn, nervozitate, iritabilitate.
Cancer
Cancerul este o altă afecţiune care provoacă scăderea rapidă şi inexplicabilă în greutate. Toate tipurile de cancer, dar în special cel gastrointestinal, leucemia şi limfomul.
Slăbirea bruscă nu înseamnă însă neapărat cancer. Totuşi, indicat ar fi să se consulte un medic specialist.
Afecţiuni intestinale inflamatorii
Boala intestinală inflamatorie este caracterizată prin inflamaţia cronică a intestinului. Afecţiunea poate fi controlată, dar nu vindecată şi, deseori, duce la pierderea în greutate. Alte simptome ale bolii sunt: stările de greaţă, vărsăturile, diareea, durerile abdominale.
Tuberculoza
O altă cauză a slăbirii bruşte poate fi şi tuberculoza. În general, ea are şi alte simptome asociate, greu de ignorat, cum sunt tusea cronică, astenia, slăbiciunea fizică şi transpiraţiile nocturne.
Infecţia cu HIV
Pacienţii infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) pierd considerabil în greutate. Aceasta este adesea percepută ca aflându-se în relaţie cu o manifestare a unei gripe, însoţită de febră, un nivel scăzut de energie şi dureri în tot corpul. Pe măsură ce boala avansează, pierderea în greutate se accelerează.