Cauze posibile ale durerilor abdominale

1 2 jpg jpeg

Durerea de la nivelul abdomenului variază ca intensitate, având cauze diferite. Disconfortul abdominal poate fi ascuţit, surd, prezent sub forma unor cuţite în stomac sau ca o arsură. Astfel de dureri apar mai ales după o masă îmbelşugată, în urma consumării unor produse alterate sau expirate, însă alteori disconfortul abdominal ascunde prezenţa unei boli.

Ulcerul

Durerea în partea centrală superioară a abdomenului, imediat sub torace, poate anunţa prezenţa ulcerului gastroduodenal. Disconfortul este descris ca o arsură sau ca o „foame dureroasă”.

Boala ulceroasă nu trebuie neglijată, deoarece poate da hemoragii sau chiar cancer gastric. În tratamentul acestei afecţiuni este necesară adoptarea unui regim specific (sunt interzise sosurile, prăjelile şi condimentele) şi terapia medicamentoasă, iar în cazuri avansate, se poate recurge la intervenţii chirurgicale.

Diverticulita

Persoanele care consumă frecvent alimente bogate în grăsimi, dulciuri şi făinoase şi mai puţin legume şi fructe pot face mai ulor diverticulită, o boală care dă dureri în partea stângă a abdomenului, putând fi însoţită şi de febră, balonare şi senzaţia de vomă.

În formele uşoare, boala se ţine sub control cu regim alimetar şi tratament medicamentos. Dacă este neglijată, boala poate da şi complicaţii precum obstrucţia intestinală.

Colecistita

Durerile cauzate de colecistită (boală cauzată de inflamaţia veziculei biliare) sunt localizate, în partea dreaptă, sub coaste şi apar mai ales după mesele copioase, boala fiind cauzată în principal de prezenţa calculilor biliari.

Pentru calmarea durerii, se pot administra antispastice, însă acest tratament nu trebuie să se substituie vizitei la medic. Este posibil ca boala să fie însoţită şi de infecţii care impun terapie cu antibiotice.

Pancreatita cronică

Durerea abdominală intensă apărută brusc şi care durează de câteva ore sau zile şi care iradiază spre spate poate fi semn de pancreatită, boală favorizată, printre altele, de consumul de alcool şi de fumat.

Odată diagnosticată, pancreatita implică adoptarea unei diete speciale. Pentru reducerea durerii se pot lua antialgice, însă în pancreatita cronică este nevoie de un tratament complex, care trebuie instituit numai de medic.

Cancerul de stomac

Atunci când durerea abdominală nu trece după administrarea unor calmante, dacă apare senzaţia de saturaţie după ingerarea unui aliment şi dacă sunt prezente şi alte simptome precum lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate şi vărsături, poate fi vorba despre cancer de stomac.

Diagnosticul în cazul acestei afecţiuni se pune cu ajutorul endoscopiei digestive superioare, prin care se vizualizează tumoarea şi când se prelevează porţiuni de mucoasă pentru biopsie. Cu cât boala este despistată mai devreme, cu atât sunt şanse mai mari de vindecare.