Cât de periculoasă este apneea în somn

2 2 jpg jpeg

Afecţiune a aparatului respirator, apneea în somn poate duce, în timp, la hipertensiune arterială şi la apariţia bolii arteriale coronariene.

Ce se întâmplă, de fapt, în timpul somnului? Când respiraţia se blochează are loc scăderea presiunii parţiale a oxigenului din sângele arterial şi creşterea presiunii parţiale a dioxidului de carbon. Episoadele apneice variază între 5 şi 50 pe ora de somn. Cauzele care declanşează apneea în somn Amigdalele mărite (hipertrofiate) provoacă apneea în somn atunci când stai în poziţia culcat, deoarece sunt îngustate căile aeriene superioare.

Altă cauză care determină apariţia sindromului de apnee în somn este consumul de alcool. Odată ce muşchii respiratori sunt relaxaţi, aceştia ocupă mai mult spaţiu din căile aeriene superioare.

Şi kilogramele în exces, mai precis grăsimea din jurul gâtului contribuie la limitarea aerului inspirat şi expirat prin căile respiratorii.

Care sunt aceştia află mai jos:

- vârsta. De regulă, sindromul de apnee în somn apare după vârsta de 30 de ani.

- sexul masculin. Potrivit studiilor, bărbaţii sunt mai predispuşi cu până la cinci ori să dezvolte acest sindrom, spre deosebire de femei.

- ereditar. Dacă în familie s-au numărat cazuri de apnee în somn, şansele să apară şi la urmaşi sunt destul de mari.

- afecţiuni ale coloanei vertebrale. Spre exemplu, scolioza, care afectează sistemul respirator.

- sindromuri manifestate prin anomalii craniofaciale, cum este sindromul Down.

- menopauza pare să fie un alt factor care declanşează apneea în somn. Nu se cunosc cauzele încă, dar oamenii de ştiinţă au observat că după menopauză, numărul femeilor care suferă de sindromul de apnee în somn este aproape egal cu cel al bărbaţilor.

Întrucât majoritatea persoanelor care se confruntă cu apneea în somn sunt supraponderale, prima măsură care trebuie luată este scăderea în greutate.

Studiile arată că pacienţii cu SAS au circumferinţa cefei mai mare decât 43 de cetimetri la bărbaţi şi 40 de centimetri la femei.

Simptomele acuzate de majoritatea pacienţilor cu SAS sunt sforăitul şi starea de somnolenţă pe timp de zi, când episoadele de adormire se desfăşoară în momente nepotrivite, cum ar fi în timpul mesei sau al şofatului.

Când apar aceste simptome, cel mai indicat este un control medical. Şi doctorul de familie poate identifica şi da indicaţii despre sindromul de apnee în somn.