Cât de nociv este solarul pentru organism
Trebuie menţionat faptul că solarul îmbătrâneşte pielea, o ridează mult mai repede decât dacă ai sta la soare şi favorizează apariţia petelor maronii iar în timp poate provoca cancer de piele. După numai o şedinţă de bronzare artificială cresc cu aproximativ 20% şansele de a dezvolta melanom. Şi asta nu este tot, din păcate cu fiecare şedinţă suplimentară pa parcursul aceluiaşi an îţi măreşti riscul cu aproape două procente.
Asupra pericolului de la solar a atras atenţia şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii care a menţionat faptul că radiaţiile emise de către cabinele de bronzat sunt pe lista celor mai periculoase forme de radiaţii cauzatoare de cancer. Acestea emit radiaţii UV de 15 ori mai puternice decât soarele. Astfel putându-se explica de ce apare aşa curând culoarea pielii arămii atât de dorită de femei.
Poate produce arsuri
Unul dintre cele mai des simptome întâlnite este apariţia eritemului însoţit de senzaţia de usturime, deoarece cabinele de bronzat emit o doză crescută de radiaţii ȋntr-un timp mult prea scurt, crescând semnificativ şi riscul de arsuri la nivelul pielii.
În plus, cu fiecare dată când intri într-o cabină de bronzat se produc noi modificări degenerative la nivelul celular al pielii, textura tegumentului se modifică şi el şi astfel se ajunge la uscarea excesivă a pielii, la îmbătrânirea prematură, semnalarea primelor riduri şi a petelor specifice bătrâneţii.
Află mai multe despre cancerul de piele AICI
Scade imunitatea pielii
Poate că nu ştiai această informaţie însă este reală, razele UVB folosite la solar interferează cu buna funcţionare a sistemului imunitar „ajutându-te” astfel să fii mult mai vulnerabil în faţa anumitor boli. Un sistem imunitar scăzut este primul motiv favorizant al apariţiei celulelor canceroase cutanate, deoarece scad astfel celulele cu antigen din piele.
Ajungi să fii dependent de vizita la solar
Tanorexia este fenomenul care îţi crează senzaţia în timp că nu eşti suficient de bronzat şi astfel ajungi să faci o adevărată obsesie pentru vizita la solar. Mai ales că radiaţiile UV de la solar eliberează endorfine şi alte substanţe chimice, care te fac să te simţi bine şi mult mai încrezător în imaginea ta de sine. Se crează astfel la nivel mintal ideea conform căreia niciodată nu eşti suficient de bronzat şi mereu mai este loc pentru o şedinţă.
Igiena precară a solarelor un alt pericol
Nu întotdeauna cabinele de bronzat sunt dezinfectate corespunzător după fiecare utilizator, astfel că te expui unor pericole de care nici nu ai habar, cum ar fi anumite infecţii virale, fungice sau stafilococi, streptococi.
În antichitate pielea albă era considerată a fi semn de nobleţe. Deoarece culoarea arămie o aveau doar oamenii care munceau în câmp şi erau arşi de soare.