Cât de nociv este solarul pentru organism

1 2 jpg jpeg

Trebuie men┼úionat faptul c─â solarul ├«mb─âtr├óne┼čte pielea, o rideaz─â mult mai repede dec├ót dac─â ai sta la soare ┼či favorizeaz─â apari┼úia petelor maronii iar ├«n timp poate provoca cancer de piele. Dup─â numai o ┼čedin┼ú─â de bronzare artificial─â cresc cu aproximativ 20% ┼čansele de a dezvolta melanom. ┼×i asta nu este tot, din p─âcate cu fiecare ┼čedin┼ú─â suplimentar─â pa parcursul aceluia┼či an ├«┼úi m─âre┼čti riscul cu aproape dou─â procente.

Asupra pericolului de la solar a atras aten┼úia ┼či Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii care a men┼úionat faptul c─â radia┼úiile emise de c─âtre cabinele de bronzat sunt pe lista celor mai periculoase forme de radia┼úii cauzatoare de cancer. Acestea emit radia┼úii UV de 15 ori mai puternice dec├ót soarele. Astfel put├óndu-se explica de ce apare a┼ča cur├ónd culoarea pielii ar─âmii at├ót de dorit─â de femei.

Poate produce arsuri

Unul dintre cele mai des simptome ├«nt├ólnite este apari┼úia eritemului ├«nso┼úit de senza┼úia de usturime, deoarece cabinele de bronzat emit o doz─â crescut─â de radia┼úii ╚őntr-un timp mult prea scurt, cresc├ónd semnificativ ┼či riscul de arsuri la nivelul pielii.

├Än plus, cu fiecare dat─â c├ónd intri ├«ntr-o cabin─â de bronzat se produc noi modific─âri degenerative la nivelul celular al pielii, textura tegumentului se modific─â ┼či el ┼či astfel se ajunge la uscarea excesiv─â a pielii, la ├«mb─âtr├ónirea prematur─â, semnalarea primelor riduri ┼či a petelor specifice b─âtr├óne┼úii.

Afl─â mai multe despre cancerul de piele AICI

Scade imunitatea pielii

Poate c─â nu ┼čtiai aceast─â informa┼úie ├«ns─â este real─â, razele UVB folosite la solar interfereaz─â cu buna func┼úionare a sistemului imunitar ÔÇ×ajut├óndu-teÔÇŁ astfel s─â fii mult mai vulnerabil ├«n fa┼úa anumitor boli. Un sistem imunitar sc─âzut este primul motiv favorizant al apari┼úiei celulelor canceroase cutanate, deoarece scad astfel celulele cu antigen din piele.

Ajungi s─â fii dependent de vizita la solar

Tanorexia este fenomenul care ├«┼úi creaz─â senza┼úia ├«n timp c─â nu e┼čti suficient de bronzat ┼či astfel ajungi s─â faci o adev─ârat─â obsesie pentru vizita la solar. Mai ales c─â radia┼úiile UV de la solar elibereaz─â endorfine ┼či alte substan┼úe chimice, care te fac s─â te sim┼úi bine ┼či mult mai ├«ncrez─âtor ├«n imaginea ta de sine. Se creaz─â astfel la nivel mintal ideea conform c─âreia niciodat─â nu e┼čti suficient de bronzat ┼či mereu mai este loc pentru o ┼čedin┼ú─â.

Igiena precar─â a solarelor un alt pericol

Nu întotdeauna cabinele de bronzat sunt dezinfectate corespunzător după fiecare utilizator, astfel că te expui unor pericole de care nici nu ai habar, cum ar fi anumite infecţii virale, fungice sau stafilococi, streptococi.

├Än antichitate pielea alb─â era considerat─â a fi semn de noble┼úe. Deoarece culoarea ar─âmie o aveau doar oamenii care munceau ├«n c├ómp ┼či erau ar┼či de soare.