Cât de grave sunt loviturile la cap
Loviturile la cap sunt periculoase mai ales pentru copii, vârstnici, pentru cei cu epilepsie şi pentru alcoolici şi impun, în cazul lor, prezentarea la medic. În vreme ce traumatismele uşoare pot fi tratate acasă, în cele severe este nevoie de tratament de specialitate. Traumatismele craniene pot fi minore, medii sau grave.
Loviturile uşoare nivel 0 sunt însoţite de o uşoară durere de cap. Nu impun internare, fiind nevoie, după caz, de toaleta locală şi de sutura plăgilor, la camera de urgenţe. Traumatismele uşoare nivel 1 pot da pierderi de cunoştinţă scurte, pentru câteva minute, cu uşoare dureri de cap şi ameţeli.
Loviturile medii presupun o scurtă pierdere a cunoştinţei (15-30 de minute), probleme neurologice moderate, dureri de cap intense, confuzie, tulburări de memorie, ameţeli, confuzie, agitaţie, somnolenţă, greaţă şi vărsături.
Loviturile grave sunt urgenţe medicale însoţite de comă, care se instalează imediat după accident, cu probleme neurologice severe şi cu tulburări ale funcţiilor vitale.
Mai poţi citi:
- Ce risc pe viaţă pot da loviturile la cap?
- Loviturile la cap ne pot face depresivi
Ce măsuri impun Dacă nu sunt însoţite de pierderea cunoştinţei, loviturile minore se pot trata şi acasă. Pentru durerea de cap se pot lua medicamente antalgice, iar pentru reducerea dimensiunii umflăturii locale se pot aplica pungi cu gheaţă înfăşurate într-un prosop.
Persoanele cu traumatisme medii şi grave sunt internate şi li se efectuează de urgenţă o tomografie. Medicii aleg tratamentul adecvat, care poate fi chirurgical (include, după caz, îndepărtarea corpurilor străine) sau conservator, în secţia de terapie intensivă sau de neurochirurgie (administrarea de antibiotice, anticonvulsiviante, monitorizarea presiunii intreacraneene etc.).
Loviturile la cap pot avea printre complicaţii hematoamele, cheaguri de sânge localizate în diverse zone ale cutiei craniene. Acestea pot surveni şi la câteva săptămâni după accident şi se tratează medicamentos (cele mici) sau chirurgical. Amorţirea mâinilor, greaţa, durerea de cap şi vărsăturile sunt câteva dintre simptomele hematoamelor.
Alte urmări posibile ale loviturilor la cap sunt problemele de coordonare a mişcărilor, tulburările de comportament, dificultăţile de învăţare. În cazuri grave, traumatismele craniene pot fi însoţite de demenţă, epilepsie, orbire şi amnezie.
În situaţia unei lovituri la cap, este importantă necesitatea unei examinări precoce de către medicul neurolog sau/şi neurochirurg, şi de asemenea, urmărirea bolnavului, la interval variate.
În funcţie de concluziile examinării neurologice, adesea trebuie să se recomande o tomografie computerizată . Nu trebuie să ne lăsăm înşelaţi de un prim examen neurologic în limite normale în primele momente, deoarece consecinţele nefavorabile pot să se producă şi ulterior, în 7 zile, alteori în 14 sau 21 de zile.
Dintre urmările traumtismului acut cranian, cel mai periculos este hematomul, care se instalează din primele ore de după accident şi care poate avea consecinţe grave.