Cât de gravă este apneea de somn

1 2 jpg jpeg

Deşi este tulburare frecventă, cei care suferă de apnee în somn au tendinţa de a ignora această problemă crezând că poate va trece de la sine. Ei bine, consecinţele acestei afecţiuni nu sunt deloc de neglijat, putând chiar să pună viaţa în pericol.

Principala caracteristică a apneei este faptul că respiraţia se opreşte în timp ce dormi pentru câteva secunde sau chiar câteva minute. Dacă nu este tratată corespunzător, această tulburare poate duce la probleme severe de sănătate. Vestea bună este că, odată depistată, tulburarea se poate trata cu succes. Iată care sunt cele mai frecvente neplăceri cauzate de apneea în somn:

O cauză a oboselii cronice

Una dintre principalele pericole ale apneei este imposibilitatea de a te odihni corespunzător şi instalarea oboselii cronice. După o noapte cu treziri frecvente, este normal ca a doua zi să te trezeşti obosit şi surmenat, stare care se menţine întreaga zi. De altfel, deseori medicii recomandă ca cei afectaţi de apneea în somn să evite şofatul până când problema este tratată.

Duce la dificultăţi de concentrare

S-a constatat că persoanele care suferă de apnee în somn se confruntă cu o scădere drastică a capacităţii de concentrare, ceea ce le afectează performanţele profesionale. De asemenea, există studii care arată că o astfel de tulburare poate sta şi la baza unor afecţiuni pshice precum depresia sau anxietatea. O altă problemă este creşterea apetitului alimentar şi, implicit, tendinţa de a acumula kilograme, ca o nevoie a organismului de a compensa orele de somn pierdute.

Poate declanşa boli cardiovasculare

Întreruperile respiraţiei din timpul somnului duc la o scădere a cantităţii de oxigen care ajunge la creier şi în sânge. În aceste condiţii, inima depune un efort mai mare pentru a asigura necesarul de oxigen al organismului. Drept rezultat se poate ajunge la o creştere în dimensiuni a inimii şi a tensiunii arteriale. Rezultatul? Insuficienţă cardiacă şi un risc crescut de infarct.