Cât de gravă este apneea de somn

1 2 jpg jpeg

De┼či este tulburare frecvent─â, cei care sufer─â de apnee ├«n somn au tendin┼úa de a ignora aceast─â problem─â crez├ónd c─â poate va trece de la sine. Ei bine, consecin┼úele acestei afec┼úiuni nu sunt deloc de neglijat, put├ónd chiar s─â pun─â via┼úa ├«n pericol.

Principala caracteristic─â a apneei este faptul c─â respira┼úia se opre┼čte ├«n timp ce dormi pentru c├óteva secunde sau chiar c├óteva minute. Dac─â nu este tratat─â corespunz─âtor, aceast─â tulburare poate duce la probleme severe de s─ân─âtate. Vestea bun─â este c─â, odat─â depistat─â, tulburarea se poate trata cu succes. Iat─â care sunt cele mai frecvente nepl─âceri cauzate de apneea ├«n somn:

O cauz─â a oboselii cronice

Una dintre principalele pericole ale apneei este imposibilitatea de a te odihni corespunz─âtor ┼či instalarea oboselii cronice. Dup─â o noapte cu treziri frecvente, este normal ca a doua zi s─â te treze┼čti obosit ┼či surmenat, stare care se men┼úine ├«ntreaga zi. De altfel, deseori medicii recomand─â ca cei afecta┼úi de apneea ├«n somn s─â evite ┼čofatul p├ón─â c├ónd problema este tratat─â.

Duce la dificultăţi de concentrare

S-a constatat c─â persoanele care sufer─â de apnee ├«n somn se confrunt─â cu o sc─âdere drastic─â a capacit─â┼úii de concentrare, ceea ce le afecteaz─â performan┼úele profesionale. De asemenea, exist─â studii care arat─â c─â o astfel de tulburare poate sta ┼či la baza unor afec┼úiuni pshice precum depresia sau anxietatea. O alt─â problem─â este cre┼čterea apetitului alimentar ┼či, implicit, tendin┼úa de a acumula kilograme, ca o nevoie a organismului de a compensa orele de somn pierdute.

Poate declan┼ča boli cardiovasculare

├Äntreruperile respira┼úiei din timpul somnului duc la o sc─âdere a cantit─â┼úii de oxigen care ajunge la creier ┼či ├«n s├ónge. ├Än aceste condi┼úii, inima depune un efort mai mare pentru a asigura necesarul de oxigen al organismului. Drept rezultat se poate ajunge la o cre┼čtere ├«n dimensiuni a inimii ┼či a tensiunii arteriale. Rezultatul? Insuficien┼ú─â cardiac─â ┼či un risc crescut de infarct.