Care sunt substanţele care dau cea mai puternică dependenţă

1 2 jpg jpeg

Problemele cauzate de produsele ce creează dependenţă sunt multiple şi variate, astfel că oamenii de ştiinţă care au elaborat acest studiu au luat în calcul valoarea produselor pe piaţa neagră, uşurinţa cu care se crează dependenţa chiar şi după o singură doză cât şi efectul devastator ce îl au asupra organismului. Astfel că, cercetătorul american David Nutt, alături de colegii săi din cadrul Universităţii din Bristol, au realizat următorul clasament:

Heroina

Despre această substanţă se cunoaşte faptul că este drogul care provoacă cea mai puternică dependenţă. Acest opiaceu imediat cum ajunge în sângele uman declanşează creşterea nivelului de dopamină cu peste 200%. De aici şi până la un deces este un pas foarte mic mai ales dacă vorbim despre o supradoză.

Nicotina, substanţa cel mai des folosită

1 2 jpg jpeg

După heroină următoarea substanţă ce crează foarte uşor dependenţă este nicotina. Aceasta se regăseşte în componenţa ţigărilor, iar numărul fumătorilor este în creştere de la an la an, cel mai dramatic fiind faptul că tot mai mulţi tineri devin consumatori ai acestei substanţe.

Alcoolul, binele ce face rău

1 2 jpg jpeg

Din acest clasament nu putea lipsi bineînţeles alcoolul, de la celebra licoare a lui Bahus până la tăriile clasice. Deşi medicii recomandă consumarea unui pahar de vin la masă, în cantităţi mari acesta face mai mult rău decât bine.

Astfel că, şi alcoolul produce efecte multiple asupra creierului. Unul dintre aceste efecte neplăcute este faptul că favorizează creşterea nivelului de dopamină, care poate atinge valori mai mari de până la 360%.

Cocaina, pericolul alb

Tot din categoria substanţelor care crează dependenţă nu putea lipsi nici cocaine, această substanţă afectează în mod direct nivelul de dopamină din creier.

Practic, cocaina împiedică neuronii să stopeze accesul dopaminei, declanşând reacţii anormale ale căilor de răspuns ale celulelor nervoase.

Prafurile ce oferă senzaţii unice şi experienţe considerate ca fiind unice de către consumatori, îşi pune amprenta mai ales asupra sănătăţii creierului tău şi îţi distruge în timp orice pârghie de legătură cu realitatea.