Care sunt efectele cariei de biberon asupra danturii adultului

1 2 jpg jpeg

Prevenirea cariei de biberon, cea mai frecvent─â afec┼úiune stomatologic─â ├«nt├ólnita la bebelu┼či, devine cea mai important─â m─âsur─â care trebuie luat─â de c─âtre p─ârin┼úi, pentru a asigura o dezvoltare corespunz─âtoare a danturii copilului lor la v├órsta adult─â. Caria de biberon apare la din┼úii de lapte ca urmare a hr─ânirii constante ┼či ├«ndelungate a sugarului/copilului mic cu alimente bogate ├«n carbohidra┼úi. Pentru bacteriile din cavitatea bucal─â a celui mic carbohidra┼úii reprezint─â un aliment pe baza c─âruia se ├«nmul┼úesc ┼či produc un acid ce atac─â din┼úii ┼či smaltul din┼úilor, ceea ce duce la apari┼úia cariilor dentare.

Nu doar zah─ârul ┼či mierea cu care unii dintre p─ârin┼úi ├«ndulcesc sucurile ┼či ceaiurile pe care le bea copilul, dar chiar ┼či laptele sau sucurile naturale de legume ┼či fructe con┼úin carbohidra┼úi naturali. Dac─â acestea r─âm├ón ├«n gur─â pentru mult─â vreme, cum ar fi atunci c├ónd copilul adoarme cu biberonul ├«n gur─â), ele produc prin descompunerea lor acizi care scot calciul din din┼úii copilului, produc├ónd caria. ÔÇ×├Än timpul nop┼úii fluxul de saliv─â este mai sc─âzut, a┼čadar din┼úii nu mai sunt ÔÇťsp─âla┼úiÔÇŁ ├«n mod naturalÔÇŁ, explic─â doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodon┼úie ├«n cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

├Än general, primul semn al cariei de biberon este apari┼úia unor pete alb-g─âlbui pe suprafa┼úa din┼úilor, cel mai adesea cei frontali superiori. Un copil care se confrunt─â cu aceast─â problem─â trebuie s─â fie examinat ┼či tratat devreme, pentru a opri caria s─â se r─âsp├óndeasc─â ┼či pentru a preveni deteriorarea dintelui ├«n continuare.

Smaltul din┼úilor de lapte este mai sub┼úire ┼či mai slab mineralizat dec├ót cel al adultului ┼či, ├«n consecin┼ú─â, este mai sensibil la carie, iar acesta va avansa rapid. Pe l├óng─â aspectul inestetic, caria de biberon poate produce durere, dificult─â┼úi de alimentare, abcese dentare care pot afecta din┼úii permanen┼úi afla┼úi ├«n os ┼či men┼úin o inflama┼úie constant─â a gingiei, fiind o surs─â important─â de bacterii ┼či toxine.

ÔÇ×Nu ├«n ultimul r├ónd, dac─â din┼úii de lapte se pierd prea devreme, este posibil ca din┼úii care r─âm├ón ├«n urm─â s─â se deplaseze ┼či s─â nu lase loc suficient pentru erup┼úia din┼úilor permanen┼úi. ├Än plus, ├«n cazul ├«n care problema nu este tratat─â la timp, iar din┼úii copilul nu se dezvolt─â ├«n mod corespunz─âtor, acesta poate dezvolta mai t├órziu obiceiuri alimentare proaste sau probleme de vorbire, din┼úii adul┼úi fiind posibil s─â creasc─â str├ómb sau ├«nghesui┼úiÔÇŁ, a completat doamna doctor Mihaela Dan.

Prevenirea cariilor de biberon este posibil─â prin ├«ndreptarea obiceiurilor d─âun─âtoare ale copilului ┼či cur─â┼úarea din┼úilor acestuia ├«n mod corespunz─âtor.

ÔÇ×Dac─â cel mic este obi┼čnuit cu lichidele dulci, sfatul pentru p─ârin┼úi este s─â dilueze treptat cu ap─â, pe parcursul c├ótorva s─âpt─âm├óni, con┼úinutul biberonului, pentru a-l dezobi┼čnui pe copil de consumarea lichidelor dulci. De asemenea, este recomandat ca cel mic s─â fie obi┼čnuit chiar ├«nainte de ├«mplinirea primului an de via┼ú─â s─â bea din cana special─â ├«n loc de biberon; ├«n felul acesta, nu risc─âm s─â adoarm─â cu cana ├«n gur─â, a┼ča cum se ├«nt├ómpl─â cu biberonul. Nu ├«n ultimul r├ónd, dup─â hr─ânirea copilului, chiar ┼či cu lichide, este benefic s─â bea pu┼úin─â ap─â pentru a le dilua ┼či ÔÇťsp─âlaÔÇŁ din┼úii de urmele lorÔÇŁ, recomand─â Mihaela Dan, medic.

Este necesară o bună igienă orală încă de la o vârstă fragedă

La fel de important este ca suzeta s─â nu fie ├«ndulcit─â ├«nainte de a o oferi copilului ┼či mai ales s─â se renun┼úe la ea ├«nainte de v├órsta de 2 ani.

Pe l├óng─â aceste sfaturi, adoptarea unei bune igiene orale ├«nc─â de la o v├órst─â fraged─â este esen┼úial─â pentru s─ân─âtatea dentar─â. ÔÇ×Pentru a preveni apari┼úia cariei dentare, este indicat ca gingiile copilului s─â fie cur─â┼úate dup─â fiecare hr─ânire. P─ârin┼úii sunt ├«ncuraja┼úi s─â ┼čtearg─â (maseze) din┼úii ┼či gingiile copilului cu o compres─â sau s─â perieze din┼úii cu o periu┼ú─â moale sau cu degetarul special. Pasta de din┼úi este recomandat─â doar dup─â ce copilul ├«nva┼ú─â s─â scuipe, pentru a nu o ├«nghi┼úi din reflex sau pentru c─â are arome pl─âcuteÔÇŁ, explic─â doctor Mihaela Dan.

Z├ómbetul unui copil ├«nsenineaz─â via┼úa celor din jur, a┼čadar acesta trebuie p─âstrat frumos ┼či s─ân─âtos. Medicul stomatolog este persoana cea mai ├«n m─âsur─â s─â ofer─â mai multe sfaturi privind s─ân─âtatea dentar─â a celui mic, ├«ndrum├ónd p─ârin┼úii spre a ob┼úine o bun─â dezvoltare a danturii copilului la v├órsta adult─â.