Care sunt diferenţele dintre cancerul de colon şi hemoroizi

1 2 jpg jpeg

Deşi simptomele celor două afecţiuni sunt extrem de asemănătoare, cu cât vei cunoaşte mai bine simptmatologiile lor cu atât mai repede va trebui să mergi la un medic specialist atunci când observi că ceva este în neregulă cu tine.

Atât în SUA, cât şi în Europa din păcate cancerul colorectal reprezintă a treia cauză de cancer, iar medicii transmit constant semnale de alarmă pentru a nu lasă simptomele să treacă de la sine, nici în cazul hemoroizilor şi ami ales în cazul dezvoltării celuleor canceroase Cancerul colorectal este, de multe ori, confundat cu hemoroizii. Acesta este un avertisment transmis de medici. Specialiştii explică care sunt simptomele pentru a nu mai fi confundată această maladie gravă. Cancerul colorectal reprezinta a treia cauza de cancer atat in SUA, cat si in Europa.

Simptome comune ale acestor afecţiuni

Sângerările fie că le observi pe hârtia igienică fie că le observi în closet este un simptom comun pentru ambele afecţiuni, observarea acestui semnal ar trebui să te trimită de urgenţă la medic pentru un consult de specialitate.

Este foarte uşor să confunzi afecţiunile între ele deşi luate separat există diferenţe destul de mari atât în ceea ce priveşte riscurile cât şi şansele de recuperare.

Astfel, ambele pot să te facă să te confrunţi cu tulburări de tranzit, existând alternări între scaunul diareic şi constipaţie. Şi acest simptom trebuie să te trimită imediat la medicul specialist.

În cazul în care deja ai fost depistat cu hemorozi singura ta şansă de a nu complica această situaţie este vizita regulată la medicul proctolog. În felul acesta vei putea evita apariţia cancerului colorectal, prin observarea atentă a hemoroizilor deja existenţi.

Ambele afecţiuni într-un stadiu incipient pot fi confundate cu afecţiuni digestive sau cu sindromul colonului iritabil.

Află despre modalităţile de combatere a hemoroizilor AICI

Când există un risc crescut pentru aceste afecţiuni?

În cazul dezvoltării cancerului colorectal primele manifestări pe care organismul ţi le transmite sunt modificare aspectului scaunului, prezenţa anemiilor prin hemoragii oculte, dureri abdominale fără o cauză anume şi bineînţeles prezenţa sângerării la scaun.

Cu cât mainfestarea canceroasă avansează în organism cu atât simptomele variazi ajungându-se la astenie, inapetenţă şi chiar scăderea ponderală foarte mare.

Rata dezvoltării celulelor canceroase la nivelul colonului este mai ridicată după vârsta de 50 de ani şi sunt mai mari şansele dacă în istoricul familial există sau au fost cazuri ce cancer sau există persoane cu boli inflamatorii sau predispuse la polipoză famialială adenomatoasă.

Astfel că putem vorbi despre o formă canceroasă non-ereditară şi una ereditară care se dezvoltă din tumori beningne.

Ce analize medicale depistează cancerul

Orice simptom anormal pe care îl observi la nivelul abdomenului sau a rectului trebuie să te pună pe gânduri şi să îţi faci o programare la medic. De cele mai multe ori un consult de specialitate face diferenţa dintre sănătate şi boală.

Deoarece cancerul este o afecţiune cu o evoluţie fatală dacă nu este monitorizată corespunzător şi nu este diagnosticată la timp, mai ales atunci când încep să se dezvolte polipii precanceroşi, o colonoscopie îţi poate salva viaţa.

În plus este indicat să adopţi un stil alimentar sănătos, să renunţi la vicii şi să faci cât mai multă mişcare.