Care este rolul vitaminei D în organism

1 2 jpg jpeg

Aport suficient de vitamina D, risc mai scăzut de diabet

Un organism care nu duce lipsă de vitamina D este mai protejat împotriva diabetului. De asemenea, reduce complicaţiile la persoanele care au fost deja diagnosticate cu această afecţiune.

Rezultatele unui studiu recent au arătat că vitamina D poate reduce riscul apariţiei acestei boli cu 25%. Persoanele cu o rezervă suficientă de vitamina D prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2.

Te protejează de infecţii respiratorii

Potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, nu numai vitamina C te protejează împotriva gripei şi a infecţiilor respiratorii, ci şi vitamina D. Cei care au un deficit de vitamina D sunt predispuşi cu 40% mai mult la gripă şi răceli decât cei care au un nivel normal al acesteia.

Totodată, persoanele care suferă de astm şi de deficienţă de vitamina D prezintă un risc de cinci ori mai mare de a răci decât astmaticii care nu au carenţă de vitamina D. Ajută la funcţionarea sistemului nervos Mai multe studii au arătat că viamina D joacă un rol important în menţinerea sănătăţii sistemului nervos, având un rol protectiv asupra neuronilor. Tot sistemul nervos central conţine receptori ai acestui nutrient.

Totodată, s-a constatat că persoanele care nu au deficienţe de vitamina D sunt mai puţin predispuse la depresie.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale vitaminei D este faptul că stimulează absorbţia intestinală a calciului şi a fosforului, esenţiali pentru oase puternice.

Lipsa calciului poate duce la apariţia cariilor dentare, dar şi a osteoporozei, mai ales la femeile trecute de 50 de ani. Copiii se pot îmbolnăvi de rahitism. Persoanele în vârstă care au carenţe de itamina D prezintă un risc mai crescut de fracturare a oaselor.

Ca să-ţi asiguri aportul necesar de vitamina D este important să mănânci somon, ton, produse lactate, cât şi lapte de soia şi de migdale. Şi gălbenuşul de ou are un conţinut ridicat al acestui nutrient.