Canicula poate agrava bolile cronice

1 2 jpg jpeg

Cardiacii, cei mai afectaţi

Buna funcţionare a inimii şi a circulaţiei sangvine pot fi afectate de umiditate şi de temperaturile crescute. Modificările induse de căldură pot determina, la persoanele cardiace, dificultăţi de respiraţie, ameţeli, accelerarea bătăilor inimii, senzaţia de presiune sau de greutate la nivel cardiac. Creşterea numărului de bătăi ale inimii resimţite de bolnav sub formă de palpitaţii este determinată, în principal, de deshidratare, pericol la care vârstnicii sunt mai expuşi vara. La aceşti bolnavi, canicula poate favoriza riscul de apariţie a accidentelor vasculare cerebrale, a infarctului sau a insuficienţei cardiace. În situaţii extreme, leşinurile şi convulsiile la cardiaci pot fi fatale dacă nu se intervine la timp.

Ce trebuie să ştie hipertensivii

În perioadele cu temperaturi crescute, este posibil ca valorile tensiunii arteriale să scadă. Acest lucru este favorizat atât de deshidratare, cât şi de vasodilataţia produsă de căldură. Vara, tratamentul pentru hipertensiune poate fi tolerat mai greu. De aceea, persoanele hipertensive care observă o înrăutăţire a stării trebuie să se prezinte la medic, care va evalua dacă se impune sau nu necesitatea ajustării tratamentului. În această perioadă, este indicat ca tensiunea să fie monitorizată mai des, recomandă medicii.

Căldura poate dezechilibra glicemia

În zilele călduroase, pot apărea dezechilibre ale nivelului zahărului în sânge. Mai exact, riscul de hipoglicemie este mai mare la diabeticii trataţi cu insulină, dar şi la cei care iau medicamente hipoglicemiante. Vara, transpiraţia, cel mai frecvent simptom al hipoglicemiei, nu este pusă pe seama scăderii nivelului de zahăr din sânge. De aceea, diabeticii trebuie să îşi monitorizeze mai des acum glicemia.

Atenţie!

Persoanele care urmează tratament cu diuretice sunt mai expuse vara pierderii de apă şi electroliţi precum potasiul şi sodiul.

Măsuri necesare la bolnavii cronic

Pentru a sta departe de eventualele complicaţii ce pot surveni vara, persoanele cu boli cronice trebuie să respecte câteva sfaturi:

· Urmează tratamentul aşa cum ţi l-a prescris medicul, respectând dozajul şi ora.

· Mergi la medic dacă observi înrăutăţiri ale stării de sănătate; poate fi nevoie de modificări ale terapiei.

· Nu opri tratamentul din proprie iniţiativă.

· Nu lua alte medicamente fără sfatul doctorului.

· Evită alcoolul, care deshidratează şi, în plus, poate interfera cu medicamentele pe care le iei.

Unele medicamente nu fac casă bună cu soarele

Există tratamente care pot amplifica efectele căldurii asupra organismului, persoana care le urmează fiind expusă insolaţiei sau deshidratării. Astfel, neurolepticele (indicate în boli precum schizofrenia) pot deregla „termostatul” corpului, în vreme ce antimigrenoasele pot împiedica dilataţia dilataţia vaselor de la nivelul pielii. De asemenea, anumite antidepresive, medicamentele indicate în boala Parkinson, în incontinenţa urinară şi în alergii pot interfera cu producerea transpiraţiei.

Alte medicamente induc fotosensibilitate, adică sensibilizează pielea la soare, cu manifestări precum roşeaţa şi mâncărimea. Tetraciclina, doxiciclina, ciprofloxacina, ofloxacina, norfloxacina, acidul nalidixic, sulfamidele antibacteriene si sulfonamidele (glibenclamid, tolbutamina, glicazid - antidiabetice orale)se numără printre medicamentele cu acest efect.